Културни кругови: Златни пресек

У првом, магазинском делу емисије бележимо актуелне културне догађаје, а у темату "Златни пресек" говоримо о једном занимљивом пројекту.

Подстакнута фасцинацијом младих истраживача ка проучавању друштвеног доприноса нашег региона мрежи хладноратовских односа као облику трагања за „историјским примерима алтернатива данашњем светском поретку", група научних институција - универзитети у Оксфорду, Ексетеру и Београду, уз помоћ музеја Пит Риверс из Оксфорда и Венде из Лос Анђелеса, развијају пројекат „Социјализам постаје глобалан", у који се укључио и Музеј историје Југославије. 

Споне Источне Европе и Југославије, као њеног посебног дела, са афричким светом, у фокусу су овог истраживања. Предметна, а посебно фотографска збирка Музеја историје Југославије, сачињена на путовањима Јосипа Броза у Африци педесетих, шездесетих и седамдесетих година прошлог века, сведочанство су о месту и улози Југославије у процесима деколонизације Африке, али и њеном манифестовању у југословенском политичком, економском, друштвеном и културном простору. Исти оквир нуди и архива Музеја афричке уметности, који као институција настаје као последица политичке и културне стратегије социјалистичке Југославије. 

Како у данашњем контексту читамо ово наслеђе, тема је данашњег Златног пресека, који уређује и води Снежана Стаменковић.

Културни кругови Културни кругови

Autor:
Група аутора

Централна културно-уметничка емисија Радио Београда 2. Како би што успешније повезивали информативну и аналитичку компоненту говора о култури у јединствену целину и редовно пратили ритам културних збивања, Кругови имају магазински карактер. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи