Хипократија

Тема "Хипократије", емисије са научним садржајем, гласи: Колико и какву воду пију и троше у врелим летњим данима деца и одрасли, здрави и болесни?

Гошћа емисије је госпођа докторка Валентина Алексић, специјалиста анестезиолог и реаниматолог у Клиничком центру Србије.

Kада бисмо којим случајем били на Међународној свемирској станици која кружи око Земље у ниској орбити, тј. на висини од 400 км, видели бисмо да 2/3 површине Земље чини вода а 1/3 континенти. Од те силне количине воде само 3% је за пиће. На несрећу, питке воде је све мање, а становника све више, тако да се рачуна да најмање милијарда људи кубури с водом и због хроничне жеђи једва преживљава. Србија и Београд су срећни јер имају доста воде, која, додуше, захтева уобичајену, хигијенску обраду, али је идеало хладна и укусна, као ретко која вода у великим светским градовима.

Београд је на 22 брега, на 60 подземних потока и 14 река, од којих су две, Сава и Дунав, међу највећима у Европи. Зато Београђан живе безбрижно, јер имају довољно воде, иако се број становника у Београду повећао 80 пута у последњих 100 година. Из постројења Београдског водовода кроз водоводне цеви дугачке око 3500 киломретара, према кућним и јавним славинама сваке секунде истиче око 13 000 литара питке и беспрекорно чисте воде. Али, и поред ове благодети, у последње време, индустрија флаширане воде чини све како би воду са својих минералних извора, а некад и са обичних чесама, што купци не морају знати, прогласили лековитом. У суштини, свака вода је лековита, јер без ње престаје живот, који је, уосталом, настао у води.
Кад смо напољу где има доста млађег света и кад их мало боље погледамо, онда видимо да многи од њих у рукама, торбицама или спољашњим одељцима ранаца, обично држе четвртлитарске боце с водом или неким напитком, које целог дана, мало по мало, отпијају. Приликом тог ритуала имају израз лица оних који знају шта радe и да је то што раде корисно по здравље. Сваки од власника различитих врста воде и заслађених напитака у индустријски пуњеним бочицама мисли да сталним пијуцкањем воде чини велику ствар за своје здравље.

Да ли воду треба пити мало по мало, или кад се јави жеђ, колико је пити, кад мање, а кад више, сазнаћемо од наше гошће, докторке Валентине Алексић. Она ће говорити о значају воде и њеној важности за функционисање свега што је живо.

Eмисију припрема и води проф. др Момчило Б. Ђорђевић.

 

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара