Степеник

О феномену Фидел Кастро

 

На дугом списку блиских и славних пријатеља Фидела Кастра (1926-2016) међу борцима за социјалну правду и друштвену једнакост, пионирима револуција у Латинској Америци и Африци, налазило се и име теолога Леонарда Бофа, бразилског заговорника теологије ослобођења, идеје синергије марксизма и хришћанства - која је и Кастру постала блиска у последњој деценији живота.

Од борца против диктатуре, националног и колонијалног еманципатора до заговорника опште колективизације, идеологије марксизма - лењинизма, лидера несврстаних и теологије ослобођења, Кастро је на посебан начин калемио различите форме како у личном схватању тако и у друштвено-политичком пројектовању Кубе. Али, пре свега, реч је о револуцији.
Шта је била Кастрова визија револуције, еманципације, патриотизма? Како је то изгледало у свакодневном животу, и којих параметара се придржавамо ако је критикујемо или хвалимо?

У Степенику, о феномену Фидел Кастро, историјском билансу његове владавине и критичком потенцијалу социјалних утопија, говори социолог Мило Петровић.


Ауторка емисије Маријана Радуловић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара