Културни кругови: Филморама

У првом делу данашње емисије биће речи о важним и актуелним догађајима из културе, док ће тематски блок "Филморамa" у потпуности бити посвећен седмој уметности.

У току је 45. издање Међународног филмског фестивала - ФЕСТ-а, који је ове године, осим Монике Белучи, која је 24. фебруара свечано отворила овај фестивал, угостио и два прослављена шпанска редитеља - Карлоса Сауру и Фернанда Труебу.

Карлос Саура је један од најзначајнијих шпанских редитеља који је снимио 43 филма. Добитник је бројних међународних признања - Сребрног медведа 1965. и 1967. године, Специјалне награда жирија у Кану 1973. и 1975. године. Његов филм Мама пуни сто година из 1979. био је кандидат за Оскара за најбољи филм ван енглеског говорног подручја.
Осамдесетпетогодишњем Карлосу Саури, почасном госту ФЕСТ-а, у Југословенској кинотеци уручен је Златни печат за укупан допринос светској кинематографији, а мало пре тога новинари су имали прилику да га упознају и разговарају са њим. У данашњој емисији чућете шта је Ани Вучковић Карлос Саура испричао о својим првим филмским и музичким утицајима из детињства, филмској каријери, али и најновијем филму Hota de Saura.

Саурин земљак Фернандо Труеба широј публици најпознатији је по филму Златно доба (Belle Epoque) за који је 1994. освојио Оскара за најбољи страни филм. На ФЕСТ-у публика има прилику да погледа његов најновији филм Краљица Шпаније, у коме поново игра његова љубимица и муза Пенелопе Круз. Она је, заједно са Антониом Ресинесом, Хорхеом Сансом и Ханом Шигулом, играла и у његовом популарном филму Девојка твојих снова.
За Филмораму Труеба говори о својој опсесији - филмовима о снимању филмова, о кинематографији, о Шпанији.

Прошле недеље је у Југословенској кинотеци одржан омаж Лесковчанину, јунаку немачких vurst вестерна, српском Винетуу - Гојку Митићу. Поводом доласка Гојка Митића у Србију, Кинотека је припремила циклус његових истакнутијих филмова, а Гете Институт организовао трибину. Део те узбудљиве трибине део је и данашње емисије.

Уређује и води Ана Вучковић

Културни кругови Културни кругови

Autor:
Група аутора

Централна културно-уметничка емисија Радио Београда 2. Како би што успешније повезивали информативну и аналитичку компоненту говора о култури у јединствену целину и редовно пратили ритам културних збивања, Кругови имају магазински карактер. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво