Културни кругови: Златни пресек

У магазинском делу емисије информисаћемо вас о актуелним културним догађајима, а у тематском делу посвећеном визуелној уметности, гошће су уметнице Биљана Ђурђевић и Светлана Волиц, као и кустоскиња Уна Поповић.


Реагујући на интензитет и сложеност друштвених проблема у локалном и глобалном либерално-тржишном окружењу, Биљана Ђурђевић и у новој серији радова - слици Оруђе делања и серији скица представљених у Гете институту, поново прибегава стварању низа кадричних сцена не би ли визуелно дочарала свет који је у њему, али и оно што се дешава ван оквира креиране слике. Језик филма употребљен у форми заустављених средњих и средње крупних планова није случајан, јер представљени радови чине грађу за нову анимацију на којој Биљана Ђурђевић ради већ две године. Садржај радова је позиција човека у потрошачком друштву, овога пута сагледана из угла оних који су експлоатисани.

Потпуно другачију атмосферу сличним изражајним средствима гради Светлана Волиц у својој видео инсталацији Нон финито: Где престаје свет, у Салону Музеја савремене уметности.
Реч је о амбијенталној целини коју уметница ствара пројектујући филмове на прозирне клиритне плоче. Садржај радова настајао је за време трогодишњих истраживачких путовања Светлане Волиц на којима је бележила призоре из Венеције, Рима, Њу Орлеанса, Истанбула, Златибора, Берлина, Београда, изнад Атлантског океана.
Изостављајући звук у амбијенталном визуелном низу у Салону Музеја савремене уметности, Светлана Волиц ствара контемплативну, медитативну атмосферу, својеврсну визуелну зачараност која нас води у интроспективно стање, стање суочавања и самоспознаје.

Гошће Златног пресека су уметнице Биљана Ђурђевић и Светлана Волиц, као и кустоскиња Салона Музеја савремене уметности у Београду Уна Поповић.

Уредница и водитељка: Снежана Стаменковић

Културни кругови Културни кругови

Autor:
Група аутора

Централна културно-уметничка емисија Радио Београда 2. Како би што успешније повезивали информативну и аналитичку компоненту говора о култури у јединствену целину и редовно пратили ритам културних збивања, Кругови имају магазински карактер. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво