Културни кругови: Филморама

У првом делу емисије бележимо најзначајније догађаје из кутуре, а затим следи „Филморама", посвећена седмој уметности.

На Мећавнику је од 14. до 19. јануара одржан Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф, који је угостио и филипинског редитеља Лава Дијаза, прошлогошишњег добитника Златног лава за филм Жена која је отишла. У данашњој Филморами чућете разговор са Лавом Дијазом, као и сегменте са радионице коју је одржао на Кустендорфу.

Теорија која Хода, у сарадњи са Домом омладине Београда и Мултимедијалним институтом из Загреба, покренула је 2014. филмски фестивал РЕЗ, који се бави савременим праксама експерименталног и уметничког филма. Идеја РЕЗ-а је да сваке године у фокусу буде један од најзначајнијих и још увек активних аутора, који своје радове смешта у поље филмског експеримента. Треће издање фестивала под називом Шерон Локхарт: Кореографије рада представио је прошле недеље велики део опуса ове северно-америчке ауторке, чије се кореографске филмске структуре убрајају у најзначајније филмске експерименте последње деценије. Поред њених филмова, приказани су и најновији филмови Деборе Стратман и Џејмса Бенинга, за које се слободно може рећи да представљају најпроминентније ауторе експерименталног филма данас. За Филмораму, о овом фестивалу, о оним чији је селектор у Хрватској, као и о експерименталном филму уопште, говори коселектор РЕЗ-а Петар Милат.

Петнаест година након што је екранизована љубавна прича Стевана Сремца о Зони и Манету, сценаристи Ивана и Мирослав Митић написали су причу Зона Замфирова - други део, о животу у браку чувеног пара две године након венчања; улоге у филму Југа Радивојевића тумаче Бранкица Себастијановић и Милан Васић, а у филму играју и Љиљана Стјепановић, Љиљана Драгутиновић, Тања Бошковић, Милан Лане Гутовић, Иван Бекјарев, Горан Јевтић, Нела Михајловић, Бранко Ђурић, Драган Вујић Вујке, Мики Крстовић, Југослава Драшковић, Милан Калинић.

Емисију уређује и води Невена Матовић.

Културни кругови Културни кругови

Autor:
Група аутора

Централна културно-уметничка емисија Радио Београда 2. Како би што успешније повезивали информативну и аналитичку компоненту говора о култури у јединствену целину и редовно пратили ритам културних збивања, Кругови имају магазински карактер. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи