Силен

Када кажем хор - мислим "Александров".

Последњу емисију Силен посвећујемо чувеном руском војном хору "Александров", чија су  64 члана  погинула након што се aвион руског Министарства одбране Ту-154 са 91 особом срушио 25. децембра у Црно море након полетања из Сочија према Сирији.

"Неизбрисиви су трагови свих постава хора и свих великих солиста, почевши од прве поставе са само 12 чланова када је званично 12. октобра 1928, основан Краснознамени aнсамбл, касније имени Александра Александрова, диригента и уметничког руководиоца, који је пре Револуције своју каријеру почео као капелник црквеног хора Храма Христа Спаситеља претходно завршивши Конзерваторијум на коме је добио подршку Римског-Корсакова. После бољшевичког преврата и рушења храма чији је био последњи кaпелник, диригент и композитор, Александров наставља са радом, да би био ангажован при оснивању хора тадашње Црвене aрмије. Касније га је наследио син Борис, а затим унук Јевгениј. Од 1941, па преко Пада Берлина, до данас, хор Александров песмом бодри дух и челичи народну вољу и јединство, једновремено проносећи Славу Русије и њене Војске, јер не заборавимо, ради се о Ансамблу Оружаних cнага Русије. Због тога је aнсамбл Александров имао вишеcтруку улогу која је представљала, представља и представљаће ПЕВАЈУЋЕ ОРУЖЈЕ И МОЋ РУСИЈЕ."

О хору Александров, за Силен говоре мултимедијална уметница Симонида Станковић и Бошко Гајић, изузетни познаваоци, велики пријатељи и сарадници aнсамбла "Александров".

Аутор емисије је Биљана Ђоровић.

Силен

Autor:
Биљана Ђоровић

Наслов емисије – Силен (агалма, phantasma), упућује на моћ радијског израза, који се заснива на говору, да понуди significatio (унутрашње значење) својим слушаоцима и преда им га на чување, насупрот импотентној зависности у коју их уводи екранска слика (поларна инерција). Емисија има за амбицију да у циклусима анализира идеје, појмове, феномене и догађаје конститутивне за историју цивилизације и културе. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво