Културни кругови: Златни пресек

У првом делу емисије упознаћемо вас са актуелним културним догађајима, а тематски део "Златни пресек" посвећен је визуелним уметностима.

Др Весна Маџоски је професор критичке теорије на Краљевској академији уметности у Хагу. Иницијатор је и организатор бројних интернационалних пројеката у домену савремене уметности. Од 2006. године члан је амстердамске уметничке групе Public Space With A Roof, са којом је као коаутор излагала у Холандији и Европи. Као предавач, одржала је бројна предавања из области савремене уметности у водећим уметничким и теоријским институцијама у Европи и САД-у. Објавила је текстове и есеје у бројним међународним публикацијама. Била је једна од уредника београдског часописа Прелом.

У протеклих десет година, њено истраживање фокусирало се на анализу глобалног система уметности, са посебним освртом на начине детектовања облика цензуре у овом домену који се обично сматра отвореним и демократским. Докторирала је на престижној Европској школи за постдипломске студије (European Graduate School) у Швајцарској. Њена докторска дисертација DE CVRATORIBVS. Дијалектика бриге и присиле - (DE CVRATORIBVS. The Dialectics of Care and Confinement, Atropos Press, 2013) бави се променама у кураторској пракси у послератној Европи и последицама које су ове промене имале како на естетском, тако и на политичком плану. Др Весна Маџорски је у Салону Музеја савремене уметности одржала предавање под називом „Куратор је рођен! - Документа документе и спектакл капитализма" и тим поводом она је гост данашњег Златног пресека.

Пажњу ћемо посветити и изложби Сеобе: Слика призора, Љиљане Шуњеварић у Ликовној галерији Културног центра Београда. На њеним сликама обједињене су Сеобе Паје Јовановића, Милоша Црњанског и Александра Саше Петровића са индивидуалним искуством уметнице.

Емисију уређује и води Снежана Стаменковић.

Културни кругови Културни кругови

Autor:
Група аутора

Централна културно-уметничка емисија Радио Београда 2. Како би што успешније повезивали информативну и аналитичку компоненту говора о култури у јединствену целину и редовно пратили ритам културних збивања, Кругови имају магазински карактер. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво