Културни кругови: Филморама

Први део емисије посвећен је важним догађајима из културе, док је други део емисије, "Филморама", посвећен седмој уметности.

Доделом награда најбољим филмовима и пројекцијом филма Тони Ердман, у суботу увече је у Дому oмладине Београда свечано затворен 22. Фестивал ауторског филма. Гран при Александар Саша Петровић за најбољи филм главног, такмичарског програма припао је филму Зовем се Неро, иранског редитеља Рафи Питса. Награду за најбољу режију освојио је Кристи Пуију за филм Сијераневада. Жири FIPRESCI Србија доделио је специјално признање филму Sweet movie Душана Макавејева, а за најбољи филм из главног такмичарског програма прогласио је бразилски филм Акваријус редитеља Клебера Мендозе Фиља. Специјалну награду жирија добио је филм Албум младог турског редитеља Мехмета Кана Мертоглуа, иначе добитник награде за најбољи играни филм Срце Сарајева на овогодишњем Sarajevo Film Festivalu. У данашњој емисији чућете шта о свом филму каже редитељ Мехмет Кан Мертоглу, али и продуцент филма Чедомир Колар.
Специјално признање за најбољи ангажовани филм, жири критике доделио је ауторки, која је једна од оснивачица поменутог Sarajevo Film Festivalа, Елми Татарагић, за њен филм Сјећам се, приказаном у програму Храбри Балкан. Елма Татарагић говори о Фестивалу, ауторству, копродукцијама, начинима снимања филма на Балкану.

И ове године на Алтернативе Филм/Видео фестивалу у Дому културе Студентски град биће приказана најновија светска продукција експерименталног филма и видеа. О филмовима који ће постати део будуће Листе значајних остварења фестивала одлучиваће жири у саставу: Марина Гржинић, Еве Хелер и Петер Черкаски, познати трио уметника из Аустрије. Поред рада у жирију, аутори ће приказати избор својих видео и филмских радова. О овогодишњем програму Фестивала говори теоретичар филма Грег Де Кјур.

У четвртак, 8. децембра, почиње осми Мерлинка фестивал уз свечано отварање, на коме ће бити приказан бразилски филм Не зови ме сине, добитник награде Teddy на овогодишњем Берлиналу. За данашњу емисију, о филму Вива, ирском кандидату за Оскара, филму Заузми позу, који прати Мадонине плесаче, филму Апсолутно фантастичне, али и другим филмовима који чине овогодишњу селекцију, говори Предраг Аздејковић.

Емисију уређује и води Ана Вучковић.

Културни кругови Културни кругови

Autor:
Група аутора

Централна културно-уметничка емисија Радио Београда 2. Како би што успешније повезивали информативну и аналитичку компоненту говора о култури у јединствену целину и редовно пратили ритам културних збивања, Кругови имају магазински карактер. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи