Културни кругови: Златни пресек

У првом, магазинском делу емисије информисаћемо вас о актуелним културним догађајима, док је тематски део, "Златни пресек", посвећен визуелним уметностима.

У фокусу данашњег Златног пресека биће књига „Одравњивање" (Unflattening) америчког педагога, уметничког критичара и стрип цртача Ника Сузениса.

Реч је о првој докторској дисертацији написаној у форми графичке новеле - стрипа, одбрањењене на Колумбија универзитету у Њујорку. Књигу је у Америци објавила издавачка кућа Harvard University Press, а у Србији Центар за промоцију науке. Инспирисана математичко- фиктивним сатиричним делом "Раванија" (Flatland), Едвина Абота, из 1884. године, књига разматра феномен перцепције и њене улоге у формирању индивидуалних и друштвених критичких ставова.
„Одравњивање подразумева истовремено гледање из више углова из којих ће настати нови начини гледања", пише аутор Ник Сузенис, истичући да начин на који обрађујемо визуелне информације директо утиче на начин на који ћемо поимати свет, односно да су приликом обликовања значења реч и слика „равноправни партнери". Књига је награђена од Америчке асоцијације издавача за врхунски академски рад у две категорије - за најбоље издање у оквиру студија медија и културе и хуманистичких наука, али је и добитник Lind Ward признања Државног универзитета у Пенсилванији.
О књизи „Одравњивање" ће у данашњој емисији говорити филозоф и уредник српског издања Иван Умељић, из Центра за промоцију науке, и преводилац Марија Новаковић.

У пројекту названом „Интер/Акција", у Дому омладине Београда окупили су се студенти Факултета ликовних уметности и студенти одељења за историју уметности Филозофског факултета у Београду, како би у међусобној сарадњи направили прве професионалне излагачке кораке - као уметници и теоретичари. Резултат су изложба и каталог чије ћемо креаторе угостити и представити у Златном пресеку.

Уредница и водитељка: Снежана Стаменковић

Културни кругови Културни кругови

Autor:
Група аутора

Централна културно-уметничка емисија Радио Београда 2. Како би што успешније повезивали информативну и аналитичку компоненту говора о култури у јединствену целину и редовно пратили ритам културних збивања, Кругови имају магазински карактер. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво