Чекајући ветар

Еколошки магазин

На суђењу екологу Ђури Ваврошу, оптуженом за нарушавање угледа једној фирми, окупили су се и представници невладиних организација да му дају подршку и да укажу на проблем који имају сви који се дрзну да примете неправилности и траже њихово решавање. О томе говори Звездан Калмар, из Центра за екологију и одрживи развој. Власник „оштећене“ фирме, иначе мађарски држављанин, инсистирао је да суђењу присуствују и представници мађарског конзулата. Зашто је то интересантно, да ли је тиме добио оно што никако није хтео и зашто је Ђуро Ваврош наведен као извршилац дела које је учинило друго лице – чућете од адвоката Сретена Ђорђевића.

Србија не оскудева у кадровима образованим за заштиту животне средине, који имају идеје и знање да их спроведу у дело. Понешто се и ради, али углавном остане на нивоу факултетских пројеката. Гост емисије је Милош Нинковић, који је, између осталог, радио на Катастру загађивача Топчидерке, а недавно се вратио из Индије, где је присуствовао једном курсу ѕа одрживи развој. Како се ова земља, по много чему различита од наше, бори да оживи сиромашне руралне крајеве старим знањима, ручном производњом и добром организацијом? Њихови материјали су дезенирани помоћу камених блокова са шарама, а боје су природне – од каменог праха. Три дана се потроше на фарбање, али боја може да преживи век тканине – неуништива је. 


Индија је позната и као колевка ајурведе. Шеснаест векова је овај начин лечења био доминантан, али последња четири примат узима званична медицина. Њихови лекари не одустају од указивања на предности ајурведе, а један од њих објашњава да одређеним биљкама могу да се излече болести које се алопетски само лече и држе под контролом, на пример: кардиоваскуларне, реуматске и ендокринолошке.

У Народној cкупштини представљена је карта на којој се налазе територије 127 општина и градова које су једногласно прихватиле Декларацију против увоза, узгоја прераде и промета ГМО и њихових производа. Проф. др Миладин Шеварлић, републички посланик, тражи да се организује референдум пре усвајања промене Закона о генетички модификованим организмима.

Аутор и водитељ емисије је Александра Вукићевић.

Чекајући ветар

Autor:
Александра Вукићевић

Еколошки магазин који се бави односом човека и животне средине, човека и природе. Емитује се недељом од 8 до 10 сати. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи