Силен

Са професором Вардом Черчилом и Kевином Анетом говоримо о геноциду над урођеничким народима Америке и Канаде.

Вард Черчил (Ward LeRoy Churchill), потомак народа Muscogee и Creek са очеве, и Cherokee са мајчине стране; од 1990. до 2007. професор етничких студија на Универзитету Колорадо Боулдер (University of Colorado Boulder), аутор студија: „Борба за земљу (1993), „Да ли смо још увек Индијанци" (1994), „Мала ствар - геноцид: Холокауст на америчком континету од 1492. до данас и његово порицање" (1997), „Перверзија правде" (2002), „О правди да се пожање оно што се посејало: Рефлексије о последицама империјалне ароганције и криминалности САД";  „Убиј Индијанца, спаси човека: Геноцидни утицај америчких интернатских школа за Индијанце" (2004).

Рад  Кевина Анета, кандидата за Нобелову награду за мир 2013, највише је допринео разоткривању и документовању геноцида над индијанском популацијом у Канади о чему сведочи његова књига „Више није скривен: Геноцид у Канади, прошлост и садашњост", као и филм „Непокајано" у коме индијански урођеници сведоче о силовањима, содомизацији, дављењу, изгладњивањима до смрти, закопавањима тек рођених живих беба - резултата силовања, медицинским експериментима, смрти електрошоковима, смрскавањима лобања, заражавањем бацилом туберкулозе који су одвели у смрт 50% деце која су похађала католичке и англиканске школе за Индијанце, као и организованом нестанку, тортури, експлоатацији и убиствима жена и деце на западној обали Канаде.

Аутор емисије је Биљана Ђоровић.

Силен

Autor:
Биљана Ђоровић

Наслов емисије – Силен (агалма, phantasma), упућује на моћ радијског израза, који се заснива на говору, да понуди significatio (унутрашње значење) својим слушаоцима и преда им га на чување, насупрот импотентној зависности у коју их уводи екранска слика (поларна инерција). Емисија има за амбицију да у циклусима анализира идеје, појмове, феномене и догађаје конститутивне за историју цивилизације и културе. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи