Културни кругови: Филморама

У магазинском делу емисије бележимо најзначајније догађаје из културе, док у "Филморами" говоримо о активностима удружења ДокСрбија, једином фестивалу из Србије који је добио подршку Програма МЕДИА и најављујемо премијеру филма "Друга линија - новосадска авангарда".

Прошлог четвртка је одржана скупштина Удружења документариста Србије, на којој су и потенцијални и будући чланови обавештени о спроведеним активностима у претходном периоду и формално-правном регистровању ДокСрбија, потписане приступнице у чланство удружења, дефинисани члански доприноси и усвојен план будућих активности... О свему овоме детаљно ће нас информисати продуценткиња Јована Николић, заменица председнице ДокСрбија - Документаристи Србије.

На последњем конкурсу за филмске фестивале програма Креативна Европа и потпрограма МЕДИА за подршку пројектима из области аудио-визуелних уметности, финансираном од стране Европске Комисије, Фестивал европског филма Палић је добио средства у висини од 41.000€ за развој и унапређење манифестације. Уз ову лепу вест иде и изазов јер се уједно ради о обавези да се достигнути ниво одржи и у великој мери унапреди , због овогодишњег смањења средстава за финансирање од стране државних институција, и то 25% од стране Града Суботице и готово 70% од стране Секретаријата за културу покрајине Војводине, истиче се у саопштењу које је издао Савет фестивала поводом подршке коју је Фестивал еврпског филма на Палићу добио од Фонда МЕДИА. Са селектором Петром Мирићем, разговараћемо о предстојећем издању фестивала и изазовима.

У данашњој Филморами редитељ Ненад Милошевић, говори о томе како је могуће да је ретроградни механизам гушења и уклањања најкреативнијих и најрепрезентативнијих прогресивних импулса у нашој средини тако актуелан и данас и да ли је управо то оно што га је навело да сними филм који ће премијерно бити приказан 16. маја. У филму Друга линија - новосадска авангарда учествује велики број уметника, међу којима су и Желимир Жилник, Слободан Тишма, Ото Толнаи, Вујица Решин Туцић, Каталин Ладик, Божидар Мандић, Владимир Копицл, Балинт Сомбати, Горан Трбуљак, Бранко Вучићевић, Раша Тодосијевић, Предраг Вранешевић, Небојша Миленковић, Мишко Шуваковић, Изток Геистер Пламен, Јеша Денегри, Марко Погачник, Нашко Крижнар, Славко Богдановић, Томаж Шаламун, Чедомир Дрча, Карпо Година, Синиша Туцић... Овај документарац је резултат дугогодишњег истраживања неоавангардне културне и уметничке сцене с краја 60-их и током 70-их година у Новом Саду. Током свог кратког и продуктивног деловања, под окриљем Трибине младих, куће новосадске авангарде, овај уметнички покрет је био у директној спрези, не само са важним уметничким центрима тадашње Југославије, него и део светских уметничких токова. Државни апарат је сурово интервенисао, забрањени су часописи, смењено руководство, филмови су бункерисани, протагонистима је суђено, а двојица су осуђена на затворске казне...

Емисију води Невена Матовић.

Културни кругови Културни кругови

Autor:
Група аутора

Централна културно-уметничка емисија Радио Београда 2. Како би што успешније повезивали информативну и аналитичку компоненту говора о култури у јединствену целину и редовно пратили ритам културних збивања, Кругови имају магазински карактер. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво