Културни кругови: Гутенбергов одговор

У "Гутенберговом одговору", овога петка о књижевности и својим новим књигама говоре Славко Гордић и Владимир Табашевић.

Књига огледа и дневничких записа "Сродства и раздаљине", професора Славка Гордића (Академска књига, 2015), бави се савременом српском књижевношћу, књижевном свакодневицом, као и њиховим културним и национално-историјским окружењем. Смисао кризе и криза смисла, проблемска места која књига покреће, инспирација су како појединих књижевних анализа (Чолановић, С. Велмар Јанковић, Палавестра), тако и резигнираних и полемичких акцената о књижевном животу данас у којима аутор често ни себе не штеди. Таква ауторска позиција, данас у нас ретка, само по себи једно је од места сродства и раздаљина, о чему са Славком Гордићем разговара Соња Миловановић.

Након песничких збирки "Коагулум" (2010, Зајечар, као победник Фестивала поезије младих), "Трагус", "Кундак" и "Хрватски Кундак", објављених у самосталним издањима едиције Cashe, Владимир Табашевић, прошле године објавио је први роман "Тихо тече Мисисипи" ( прво издање Студио знак, друго издање Контраст издаваштво). Перспективом једног песника и језиком једне реалности толико удаљене од мира и тишине реке из наслова, писац у роману осликава токове историје, политике, друштва и ратова који су се обрушили на одрастање појединца. О расцепима идентитета и шта преостаје од човека, под теретом распуклог века и након рата, Владимир Табашевић говори у Гутенберовом одговору, а исписује у причи "Рат", са којом је победио на регионалном конкурсу "Бибер" за најбољу кратку причу на тему помирења.

Емисију уређује и води Тамара Крстић.

Културни кругови Културни кругови

Autor:
Група аутора

Централна културно-уметничка емисија Радио Београда 2. Како би што успешније повезивали информативну и аналитичку компоненту говора о култури у јединствену целину и редовно пратили ритам културних збивања, Кругови имају магазински карактер. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво