Ризница: Награда "Јелена Балшић" Слободану Ракитићу

Књижевна награда "Јелена Балшић" за животно дело прожето православном духовношћу додељена је постхумно Слободану Ракитићу.


Име четвртог добитника ове награде, коју додељује Митрополија црногорско-приморска, објављено је у четвртак у Српској књижевној задрузи. Митрополит црногорско-приморски, архиепископ цетињски и егзарх Пећког трона Амфилохије (Радовић) саопштио је том приликом да ће награду уручити породици Слободана Ракитића на Благовести, 7. априла, у манастиру Бешка на Скадарском језеру, где се налази гробна црква Јелене Балшић, познате средњевековне песникиње, кћерке кнеза Лазара и сестре деспота Стефана Лазаревића.

Подсетивши да се у Горичком зборнику чувају писма и записи Јелене Балшић, митрополит Амфилохије је рекао да је дух који провејава из њих, као и из текстова њеног брата, деспота Стефана Лазаревића, уклесан у сва духовна и песничка ткања посткосовске традиције која, на модеран начин, прожима поезију Слободана Ракитића. Та поезија је посебно блиска "Лучи микрокозма" и Његошевим стиховима:

О, преблаги тихи учитељу,
Слатка ли је света бистра вода,
С источника твога бесмртнога,
Васкрсењем смрт си поразио.

Према митрополиту Амфилохију, та сила логоса присутна је и код Ракитића, изражена дивним језгровитим језиком, у коме нема ниједне туђице и који одише духом Раса, Косова, Светих Арханђела и свега што је оплеменило и озарило овај народ.

О признању „Јелена Балшић” и књижевном делу Слободана Ракитића у „Ризници” говоре утемељитељ награде митрополит Амфилохије, председник жирија Душан Бабић и књижевници Драган Лакићевић и Симон Ђуретић.

Уредник и аутор: Соња Малавразић

 

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи