Музичка плетеница

Музика пренета кратким таласима Радио Београда зачула се 1. октобра 1924. године. Тежња је била усмерена ка томе да се популистичком музиком, радиофонија приближи публици тј. слушаоцима.

Тада, на самом почетку, емитоване су композиције које су биле најприступачније ширем слушалачком аудиторијуму. Поред салонских комада, оперских арија, романси, концертних песама, често се могла чути и народна музика у извођењима циганских оркестара Јована Стојановића и нешто касније, Анте Грујића. Истини на вољу, програм који се тада могао чути концептуално није био осмишљен, па чак и његово емитовање није било свакодневно.

Септембра 1929. године гласом прве спикерке Радио Београда Јелене Билбије наша кућа започиње редовно емитовање. Одмах пошто је огласила станицу, замолила је све слушаоце који прате програм, а њих је било негде шездесетак регистрованих у тим првим данима, да се јаве радију са податком ког је квалитета сигнал који примају на својим апаратима. У наставку ћете слушати како се оглашавао Радио Београд са краткоталасне радиостанице IPSILON yu2 и то двојезично.

Први пут ћете имати прилику да чујете како је спикер Хенрих Фингерхут 1936. године најављивао дует брата и сестре Симу Беговића и Лелу Ђорђевић који су уједно и први дует Радио Београда. Више детаља о овом дуету брата и сестре пружиће вам њихови потомци госпођа Нада Беговић, удато Грујић, и господин Дика Ђорђевић.

Уредник емисије: Ненад Камиџорац.

Адресе: pletenica@rts.rs muzickapletenica@gmail.com

Радио Београд 1, 14.00

 

Музичка плетеница Музичка плетеница

Autor:
Ненад Камиџорац

Мелодија, хармонија и ритам представљају «триест» сваке музичке форме, самим тим и народне музике која је, у оставштини, углавном стицала форму варошке музике јер је најчешће звучно бележена тек у градовима где су је изводили познати инетрпретатори којима је пружена шанса да наступају на Радио-програму или снимају тада популарне плоче на 78 обртаја. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво