Музичка плетеница

У емисији ћемо открити ко је компоновао песму "Да зна зора" и упознати се с изузетно занимљивом статистиком радио претплате пре седамдесет година. Чућете и шта је Нестору Габрићу било важно код новокомпоноване песме.

Нестор Габрић, интерпретатор народних песама, био је огорчен на естраду. Имао је обичај да каже: "Треба имати Бога ујака да би се на њој опстало".

За свог певачког узора истиче Вукашина Вулета Јевтића, али и он је такође касније постао узор многим потоњим певачима. Припадао је првој новосадској генерацији радио-певача заједно са Јулком Керешевић, Светиславом Врбашким, Драгицом Трбојевић, Милицом Мијатовић, Веселинком Иванчевић...

Захваљујући предусетљивости колеге и пријатеља из Радио Новог Сада, музичког уредника у пензији Драгана Томића, дошли смо до последњег интервјуа који је 1992. дао Нестор Габрић. Он почиње сећањем на дечаштво, јер је на почетку Другог светског рата Нестор Габрић имао тек непуних десет година.

Аутор емисије је Ненад Камиџорац. Радио Београд 1, 14.00

Коментаре и предлоге можете нам послати на адресе:

pletenica@rts.rs

muzickapletenica@gmail.com

Музичка плетеница Музичка плетеница

Autor:
Ненад Камиџорац

Мелодија, хармонија и ритам представљају «триест» сваке музичке форме, самим тим и народне музике која је, у оставштини, углавном стицала форму варошке музике јер је најчешће звучно бележена тек у градовима где су је изводили познати инетрпретатори којима је пружена шанса да наступају на Радио-програму или снимају тада популарне плоче на 78 обртаја. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи