Спортски споменар

Гост емисије биће тенисер Никола Шпеар. Још као дечак резултатима је најавио да ће бити успешан играч. Био је јуниорски првак Европе до 15 година а на Оранж боулу, незваничном првенству света за јуниоре, доспео је до осмине финала.

У сениорској конкуренцији најбоље је играо на теренима од шљаке, на којој је побеђивао и водеће светске тенисере. Тријумфовао је на турнирима у Берлину, Грацу, Бомбају, Бенгалору... На Ролан Гаросу два пута се пласирао међу 16 најбољих.

На овом турниру 1968. савладао је Француза Данијела Контеа са 6:0, 6:0, 6:0  што је први пут у историји грен-слем турнира да победник не изгуби ни гем. Тај резултат је касније поновљен само четири пута.  

Био је вишеструки државни репрезентативац, а по завршетку играчке каријере селектор Дејвис куп репрезентација Југославије, Аустрије и Данске, као и експерт Светске тениске федерације за млађе играче.

Упркос обавезама врхунског тенисера није запоставио образовање, говори шест светских језика.

Аутор: Мирослав Нешић.

Радио Београд 1, од 16 до 17 часова

 

 

Спортски споменар Спортски споменар

Autor:
Мирослав Нешић

Спортски споменар је посвећен историји нашег спорта. Говорећи о својим почецима, успонима и падовима, поразима и победама, највећим успесима, истакнути спортисти који су се тамичили у протеклих седам деценија стварају слику спорта на овим просторима. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво