Музичка плетеница

Песмопојка Стана Аврамовић Караминга радо је певала баладу о танкој џан Стојанки, врањанској плавокосој лепотици...

Постоји више текстуалних варијанти ове песме, али по свему судећи најверодостојнија је управо она коју је певала Стана Аврамовић. Мелодија песме је уз мање варијације углавном иста, док је њен садржај болно, истинито сведочанство о зулуму које је трпело српско православно становништво под османлијским царством. Песма је створена као дијалог Мурат-аге, танке џан Стојанке и њене сестре-потуркиње. До сада су све верзије снимљене само са једним певачем- солистом и то донекле умањује драматургију овог потресног догађаја.

Представљамо Вам још једног искреног народног певача, градитеља инструмената, инструменталисту на фрули и гајдама Томислава Тому Ђорђевића, који је попут многих других младих талентованих људи, шездесетих година из родног Бољевца кренуо пут Београда, јер - много му га хвале... и ту је запао у Царевчево певачко и свирачко јато. Ту је срео свог земљака и певачког идола, Вукашина Вулета Јевтића.

Много је времена од тада прошло, али не и љубав према музици. Томислав Ђорђевић је и данас активан музичар, а где би друго, до у културно уметничком друштву у Рибарској бањи. Поред музике воли пчеларство и природу, што чини идеалну животну хармонију ... Његова сећања од пре пола века јасна су и разумљива, баш какве су и његове интерпретације: једноставне и разумљиве.

Радио Београд 1, 14:05.

Музичка плетеница Музичка плетеница

Autor:
Ненад Камиџорац

Мелодија, хармонија и ритам представљају «триест» сваке музичке форме, самим тим и народне музике која је, у оставштини, углавном стицала форму варошке музике јер је најчешће звучно бележена тек у градовима где су је изводили познати инетрпретатори којима је пружена шанса да наступају на Радио-програму или снимају тада популарне плоче на 78 обртаја. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво