Читај ми!

Србија неће признати резултате референдума у Украјини

Шеф дипломатије Никола Селаковић изјавио је да Србија не може да прихвати резултате референдума у украјинским регионима јер би то, како је истакао, било потпуно супротно нашим државним и националним интересима. Објаснио је да у складу са Повељом Уједињених нација и опште прихваћеним принципима и нормама међународног јавног права Србија не може да прихвати те резултате и навео да је то супротно нашој политици очувања територијалног интегритета и суверенитета и посвећености принципу неповредивости граница.

Референдуми о припајању Русији у четири украјинске области под руском контролом - Доњецку, Луганску, Запорожју и Херсону одржавају се трећи дан. Украјина тражи хитно сазивање Савета безбедности Уједињених нација тим поводом. У украјинском ракетном нападу на хотел Плеј у центру Херсона погинуле су две особе, а један настрадали је посланик Врховне Раде Алексеј Журавко. Администрација Херсонске области назвала је овај ракетни напад на хотел "планираним терористичким актом". Наводи се да су у том хотелу у центру Херсона били представници медија и да је украјинска војска за напад користила обавештајне податке и дојаву представника НАТО-а.

У Италији се одржавају парламентарни избори који би, како се процењује, у критичном тренутку за Европу због сукоба у Украјини и раста цена енергената, политички курс земље могли оштро да помере удесно. Предизборне анкете су показивале да највећу подршку има лидерка крајње деснице Ђорђа Мелони и њена партија Браћа Италије. Та странка је део десничарског савеза са Антимигрантском Лигом Матеа Салвинија и Форца Италија некадашњег премијера Силвија Берлусконија.

Бруто друштвени производ Србије ће први пут у историји прећи 60 милијарди евра, изјавио је министар финансија Синиша Мали и додао да је удео БДП-а у јавном дугу 53 одсто, што је испод нивоа Мастрихта од 60 процената. Најавио је да се одмах након формирања Владе очекује ребаланс буџета. Од 1. новембра пензије ће бити веће за 9 одсто, а од 1. јануара за додатних 11 одсто. Подсетио је и на повећање минималне зараде и повећање плата у јавном сектору, а све изнад нивоа инфлације.

СПОРТ: Кошаркашице Србије изгубиле су у трећем колу Светског првенства од домаћина Аустралије са 69:54. Изабранице Марине Маљковић сада имају два пораза уз једну победу и тежи пут до четвртфинала. Наше одбојкашице играју у 20 часова са Канадом у првом колу Светског првенству у холандском Арнему.

Трећег дана Лејвер купа у Лондону, Новак Ђоковић се од 14 и 30 састаје са Канађанином Феликсом Оже-Алијасимом. Данас су на програму још два сингла: Стефанос Циципас - Френсис Тијафо и Каспер Руд - Тејлор Фриц. Тим Европе против Остатка света тренутно води са 8:4.

Уредник и водитељ: Мирослав Војводић

Уредници вести: Ненад Селаковић и Реља Трајковић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво