Читај ми!

Књижевно стваралаштво Милке Гргурове

Милка Гргурова (1840-1924), велика глумица која је освајала „ својом уметничком игром а нарочито заносним својим гласом, меким, топлим и пријатним“, одважила се, крајем 19. века, да уплива у књижевне воде и да након освојене сцене Народног позоришта освоји и читалачку публику својим приповеткама. Иако је писала много и планирала да свој опус обухвати у десет књига, за живота је успела да објави само две: прву 1897. „Приповетке Милке Алексић-Гргурове, прва свеска. Вера. Ђердан од бисера“ и другу „Атентаторка Илка“, 1911. године.

Какво су изненађење биле приповетке Милке Гргурове и какав је значај њеног књижевног стваралаштва покушаћемо да осветлимо у вечерашњој емисији „Код два бела голуба" на основу књиге „ Свитања и сутон Милке Гргурове" Вере Црвенчанин која је између осталог записала и ово: „То понирање у пишчево дело, у све „зашто", „како", "шта" , „због чега" или „због тога", у сва безбројна питања која се у глумцу постављају (глумцу њеног типа) морало је створити код Гргурове спознају о одређеној законитости узрока и последице радње. Милка Гргурова је то пренела и у свој приповедачки опус."

За представљање њеног приповедачког опуса послужила нам је и књига изабраних прича „Атентаторка Илка и друге приче" коју је приредила Светлана Томић: „Објављивана у најзначајнијим књижевним часописима с краја 19. и почетка 20. века, њена прозна остварења представљала су смеле тематске искораке из ондашњих књижевних токова."

Аутор и уредник емисије: Тамара Крстић

Музички уредник: Радмила Дујаковић

 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се