Читај ми!

Реприза

''Сопствена соба'' Вирџиније Вулф

Театролог Марина Миливојевић Мађарев као свој лични читалачки избор издваја књигу ''Сопствена соба'' Вирџиније Вулф. Ова дело говори о теми о којој је се не говори често, а то је неопходност постојања одређених услова за писање и друге облике стваралачког рада. Вирџинија Вулф то сликовито каже: да би се неко успешно бавио писањем неопходно је да има сопствену собу, са кључем, и 500 фунти годишњих прихода. Економска и материјална независност, по мишљењу енглеске књижевнице, неопходан је предуслов за успешно бављење књижевношћу.

Одсуство тих неопходних услова доводи до осећања ускраћености, фрустрације, губитка самопоуздања. У души на тај начин осујећених особа јавља се гнев, бес, мржња према људима и друштву. Вирџинија Вулф истиче да је та врста ускраћености као сенка пратила жене које су имале списатељског дара, и то од Шекспировог доба па све до данашњег времена. Жене нису имале неопходне услове за стваралачки рад, недостајала им је подршка околине, нису биле економски независне, па њихов литерарни дар није могао да се искаже на прави начин.

Дело ''Сопствена соба'' кроз спој есејистичког и прозног говора предочава историјат постепене еманципације жена, које су корак по корак, суочавајући се са бројним предрасудама, освајале простор стваралачке слободе. Наша саговорница говори о томе зашто је ова књига значајна, и зашто је актуелна и данас.

Марина Миливојевић Мађарев је театролог и ванредни професор на Академији уметности Нови Сад. Предаје Историју светског позоришта и драме и Анализу драмског стваралаштва. Каријеру је започела као позоришна критичарка и новинарка у Радио Београду. Била је драматург Југословенског драмског позоришта. Објавила је више есеја у стручним часописима. Написала је велики број драма, радио драма, ТВ сценарија. Објавила је три књиге театролошких радова.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић.

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво