Радиотека

Софокле: Ајант

У чувеној грчкој трагедији кроз причу о судбини једног од јунака Тројанског рата, Ајанта, Софокле нам заправо говори о сукобу и размеђи два света – једног херојског којег представља Ајант и једног политичког и дипломатског којег представља Одисеј. Тројански рат није разрешило ни Ахилово ни Ајантово херојство, њега су Грци добили мудром и лукавом политичком Одисејевом одлуком о убацивању Тројанског коња у зидине Троје. Та прича је на тај начин више од приче о рату, то је прича о смени једног цивилизацијског доба другим добом. Доба херојства уступа место добу политике. И ту почиње Софоклова драма и прича о Херакловом оружју на које је Ајант као најхрабрији јунак после Ахила полагао право, а грчке вође Агамемнон и Менелај га доделиле оном ко им је обезбедио победу другим путем – Одисеју. Ајант полуди и жели да им се освети, али га богиња Атина кажњава лудилом да не би стварно убио грчке вође. Кад дође себи, Ајант не може више да преживи срамоту и убија се. Софокле његову трагичну причу правог јунака који се затекао у времену којем више не припада, политичком добу, завршава одајући почаст његовом достојанству и величини правих хероја.

У драми играју: Бојан Жировић, Андреј Шепетковски, Хаџи Ненад Маричић, Сена Ђоровић, Бранка Пујић, Драган Вујић, Небојша Кундачина и Миодраг Милованов.

Лектор: Наташа Шуљагић.

Музички сарадник: Предраг Васић.

Тон-мајстор: Милан Филиповић.

Превод и радио-адаптација: Гордан Маричић.

Редитељ: Милош Јагодић.

Уредница серије: Мелина Пота Кољевић.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Драмски програм Драмски програм

Аутор:
Драмски програм Радио Београда

Драмски програм на РБ1 емитује репризну и премијерну продукцију у серији Драмске минијатуре суботом у 20:00, Драмски програм за децу недељом у 12:15 и у серији Радиотека недељом у 23:00. [ детаљније ]