Увод у причу о шаманизму

Маја Искјердо, пејзажни архитекта и психолог, говори о томе зашто јој је значајна књига ''Шаманизам и архајске технике екстазе'' Мирче Елијадеа. Историчар културе и књижевник румунског порекла, Мирча Елијаде (1907-1986), један је од најважнијих светских стручњака у области компаративне анализе религије. Дело ''Шаманизам и архајске технике екстазе'' представља један од првих синтетичких приказа феномена шаманизма.

Наша саговорница истиче да јој дело ''Шаманизам и архајске технике екстазе'' Мирче Елијадеа није најомиљенија књига, али је књига која ју је на неки начин пробудила. Она сматра да је ово књига која човека може да инспирише, али да ипак не приказује суштину шаманизма. Елијаде се, попут Карлоса Кастанеде, у причи о шаманизму и сродним феноменима ослањао на књижевну фикцију, што је допринело квалитету његових текстова; уз то своја дела је стварао превасходно у библиотеци, без рада на терену, без непосредног сусрета са феноменима о којима пише. И поред ових недостатака, дело ''Шаманизам и архајске технике екстазе'' је занимљиво и узбудљиво за читање, и представља добар увод у причу о шаманизму.

Маја Искјердо открива и једну занимљиву ствар, која се тиче својеврсне детективске потраге за једном књигом. То је књига њеног деде, Гиљерма Искјерда, који је био професор, етнолог, истраживач на терену, и који је написао дело о митовима, легендама, обичајима, веровањима и ритуалима становника Амазоније. Наша саговорница је за овом књигом трагала много година, и тек недавно је успела да дође до ње.

Маја Искјердо је перуанског и српског порекла. Рођена је у Београду, а у себи носи „гене Амазонске прашуме" и западно разумевање света. Школовала се у Србији, Шпанији и Перуу. Магистрирала је у области урбанизма, биотехничких - шумских наука и историје уметности, а тренутно је на специјализацији из клиничке психологије. Докторирала је у области архитектуре и урбанизма. Председница је и један од оснивача удружења српско-перуанског пријатељства. Редовни је професор на архитектонском факултету, универзитета Унион Никола Тесла у Београду и представник за Европу - ИФЛА Пејзажна архитектура без граница. Била је истраживач на Одсеку за Амазонску антропологију Перуа Католичког универзитета у Лими.


Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво