Учитељица- суперхерој

Учитељица Весела Мачкић из школе `Иван Гундулић` у Ченеју, покрај Новог Сада, нашла се међу десет најбољих едукатора Србије за прошлу годину. Са својим ученицима, које напросто обожава, учествује на луткарским смотрама, културним манифестацијама, спортским тркама. Бескрајно воле и они њу- играју се квизова и асоцијација, снимају едукативне филмове, саде поврће, које потом једу уз ужину и- навијају за своју учитељицу, којој име Весела заиста пристаје. Наиме, госпођа Мачкић је проглашена за најуспешнију триатлонку Србије за прошлу годину, у категорији од 30 до 40 година, има бројне награде и, обавезно, подршку ђака, који су јој одштампали и поклонили мајицу с лого-знаком суперучитељице, за њих је она херој. Још једна лепа прича из живота у нашем породичном магазину `Време спорта и разоноде`.

Ивана Перовић је у избору Олимпијског комитета Србије проглашена за најбољу младу спортисткињу у протеклој години. Реч је о петострукој шампионки Србије у млађим категоријама, петострукој шампионки Балкана, бронзаној са Олимпијских игара младих у Буенос Ајресу 2018. године, као и јуниорској шампионки света за 2019. годину. Ивана се управо вратила из Будимпеште, где је бранила боје Србије на 47. Европском првенству, први пут у категорији млађих сениора и још једном је оправдала очекивања, освојивши бронзану медаљу. У мечу за одличје савладала је искусну Украјинку, а и пре тог дуела борила се са ривалкама које су и по две године старије од ње. 

Четрдесетседмогодишњи филмски и телевизијски редитељ Василије Никитовић, чије је дебитантско остварење ‘Четири руже' освојило симпатије публике, био је први пут у нашој емисији месец дана пре биоскопске премијере тог филма. Одмах нам је било јасно, уз све комплименте његовом филмском првенцу, да је Василијева животна прича као поручена за ситкоме, али оне који пропагирају здраву и фину породицу, са свим оним што то носи. Никитовић, наиме, има седморо деце и осмо на путу ! Божанствена људска прича и, нема сумње, највећи капитал редитеља који живи у лепом и складном браку са Маријом Јелић. Зато ћемо данас, у нашем породичном магазину, више о томе како се подижу и васпитавају деца, како бити успешан и као родитељ и као редитељ, али помало и о његовом остварењу које нас подсећа на некадашњи ноћни живот велеграда.

Део суботњег поподнева провешћемо са легендарним Бранком Марушићем Чутуром, пиониром рока у Југославији, Србији и Београду. Једини наш активни рокер рођен у време Краљевине Југославије, више од шест деценија је присутан на сцени и с идентичним жаром наступа на свим свиркама, од клупских до оних на стадионима. Превалио је осму деценију, али и даље `пика` мали фудбал са другарима из краја и вредно ствара на музичком плану. Данас нам долази са потпуно новим снимцима, није хтео ништа више да ода о њима, па смо нестрпљиви да их чујемо на програму Радио Београда 1. 

Наши репортери јављаће се са другог полувремена фудбалске утакмице Чукарички- Црвена звезда (Дејан Николоћ ) и са првог полуфиналног меча Купа Радивоја Кораћа у кошарци, Црвена звезда- Мега, који се игра у нишкој дворани `Чаир` ( Слободан Малетић ). Бележимо, наравно, као и обично, и бројна дешавања из света културе, јавног и уметничког живота. У оквиру Месеца независне сцене 19. фебруара у `Битеф театру` биће премијерно изведена нова представа `Хлеб театра`, која има за тему мајчинство, о том комаду прича нам глумица Марта Келер. Подсетићемо да је Бијељина добила прво професионално позориште `Семберија` и да је на изузетно добар одјек јавности наишла премијера представе `Комедија заостала у развоју`, чији је аутор наш саговорник, познати културни посленик Миливоје Млађеновић. У поводу премијере представе "Лажљивица", Николаја Кољаде, у режији Стефана Саблића, за нашу емисију говори Горица Поповић, која у овом комаду тумачи лик Маргарите Серафимовне. Поетски кабаре „Иво Андрић", који се већ четири године успешно изводи широм Србије, региона, Европе и света, биће изведен у четвртак 20. фебруара у 20 сати у Џез кантини „Лисабон", Комбанк дворане. У постави је и глумица Вјера Мујовић, која нашим слушаоцима најављује овај догађај.

Култна српска група Сања Илић & „Балканика" публици поклања нови, пети студијски албум под називом "Stand Up". Поводом обележавања јубилеја биће одржан и концерт у београдској Комбанк дворани , о овим догађајима прича нам алфа и омега овог ансамбла, Александар Сања Илић. Марко Луис је урадио емотиван дует са Леном Ковачевић под називом "Крај" и тиме најавио почетак регионалне турнеје и београдски концерт у Комбанк дворани. ФЕМУС је фестивал уметничке музике интернационалног карактера, који окупља ученике и професоре нижих и средњих музичких школа из Србије и иностранства, одржава се у Суботици од 21. до 23. фебруара. Мина Глигорић, сопран, добитница је награде `Музика класика`, а ових дана актуелна је њена Валенсијен у оперети "Весела удовица` , Франца Лехара, на сцени Опере и Театра `Мадленијанум`.

Тројица писаца, Миљурко Вукадиновић, Видак М. Масловарић и Раденко Бјелановић, сачинили су до сада најобимнију антологију савремене српске поезије, под насловом "Фигуре у тексту - градови у фокусу" - на више од 1.000 страна изабрана је 1151 песма од 413 аутора рођених између 1946. и 1996. године. Међу изабраним ауторима су и четворица са естрадне сцене, Бора Ђорђевић, Момчило Бајагић, Ђорђе Балашевић и Зоран Дашић. Антологичари нису заборавили ни сопствено стваралаштво, па су из свог опуса издвојили по три песме. Чућемо коментар једног од три подједнако важна аутора, Миљурка Вукадиновића. У Удружењу књижевника Србије 22. фебруара у 12 часова биће додељене награде `Радоје Домановић`. У раду жирија учествовао је и Александар Чотрић, који ће нас подсетити на имена и заслуге лауреата. Познате су и одлуке жирија 28. конкурса `Златна кацига` у Крушевцу, за нашу емисију говори члан жирија Нинус Несторовић. Широм Србије представља се нова књига сатиричних прича „Са ђаволом на ти", аутора Драгутина Карла Минића, новинара и сатиричара из Београда. Најављујемо и десети, јубиларни сазив меморијалне колоније карикатуриста `Међедов ћеиф` у Општинској библиотеци Варварин, на чијем је челу Горан Ћеличанин, и сам карикатуриста, добитник Гран прија Међународног конкурса карикатура на тему „Цар Константин Велики и Милански едикт".

И у наставку емисије- од свега по мало, за свакога по нешто. Изложба `Пејзажи`, младе ауторке Смиље Протић биће отворена у среду, 19. фебруара у Центру лепих уметности `Гварнеријус` . Други Јеврејски филмски фестивал Београд, посвећен је једном од најзначајнијих филмских режисера свих времена Били Вајлдеру. Од 19. до 23. фебруара 2020. у Музеју кинотеке, Косовска 11, биће приказано десет филмова током пет дана . Изложба цртежа, слика и графика „Санчо", Ненада Николића, отворена је у галерији Института `Сервантес` у Београду. Један од омиљених јунака шпанске, али и светске књижевности, Санчо Панса, добио је својих пет минута славе током фебруара, и то у самом срцу Београда .Седамнаеста 3Д АРТ-Изложба Вајарске секције УЛУПУДС-а у току је у Малој галерији у Узун Мирковој улици број 12 у Београду. Караван манифестације `Банатска бајка` започиње своје путешествије сутра у Белом Блату. Српски јуниори у бадминтону су на Светском јуниорском купу у Мађарској освојили злато у мушком синглу, сребро у мушком дублу и бронзу у мешовитом дублу. Традиционална `Сланинијада` у Качареву, поред Панчева, на само 27 километара од Београда, одржава се од 20. до 23. фебруара.

Ова емисија дужи низ година прати све активности НУРДОРА-а и разумљиво је да ћемо простор и данас одвојити Дану деце оболеле од рака, уз искрену жељу да их у будућности буде што мање. Из спорта и од два Радничка- крагујевачком и београдском. О оном са Лепенице говоримо из рукометног угла, било је појачања и код мушкараца и код дама ( најзвучније, свакако, голман Антељ ) , у дворани `Језеро` у среду је дупли програм, публика ће моћи да поздрави обе селекција домаћина . Коначно, али не и најмање важно- напротив ! - поводом 100 година постојања, Спортском друштву Раднички са Црвеног крста припао је Сретењски орден првог степена и данас је свечано уручен представницима клуба, неуморним прегаоцима, истнским ентузијастима, на челу са генералним секретаром Станком Пејовић и председником Управног одбора друштва Љубинком Веселиновићем.

За мање од месец дана, емисија `Време спорта и разоноде` обележиће 60 година рада, постојања и медијског живота, што је чини једном од најдуговечнијих и у европским и светским оквирима. У сусрет прослави, наговестићемо како ће се обележити овај редак медијски празник, све то гарнирано лепим, лаким и ведрим музичким нотама из `боље прошлости`. Дом омладине Београда и Опера и Театар `Мадленијанум` и ове суботе доделиће нашим слушаоцима улазнице за фина културна дешавања, а витез кулинарства Милијан Стојанић нови предлог јеловника за недељни ручак. Пратићемо резултате фудбалских утакмица домаћег и европских шампионата, као и остале актуелности из света који нас окружује.

 

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво