У априлу први јавни позив за средства ИПАРД-а намењена за развој сеоског туризма

У пиротском крају почела је примена мера на сузбијању афричке куге, која је забележена код дивљих свиња. Ветеринарске екипе, уз надокнаду, одузимају домаће свиње од власника и шаљу их на клање.

Ове године из ИПАРД фондова у српску пољопривреду биће уложено скоро 58 милиона евра, кроз 5 јавних позива. Први, намењен за развој сеоског туризма, вредан око 10 милиона евра, требало би да буде објављен у априлу и да траје 3 месеца, каже министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Банка Поштанска штедионица отворила је нову кредитну линију за куповину пољопривредног земљишта. Намењена је пољопривредницима млађим од 45 година, чија су газдинства уписана у регистар најмање 2 године. Рок отплате је 20 година, уз грејс период до 12 месеци и камату од 2 одсто.

Топла и сува зима забринула је воћаре. Мада је још у току зимско мировање, високе температуре могле би да убрзају вегетацију, а уколико би после тога дошло до мразева, то би уништило род. Стручњаци саветују произвођачима да пре резидбе воћа ураде анализу пупољака, да се види како они улазе у вегетациони период. На основу тога треба да се планира интензитет резидбе.

У околини Тополе ових дана откупљују се јабуке за руско тржиште. Прва класа достигла је цену од око 50 динара. Произвођачи су задовољни, али кажу да им је за бољи пласман неопходно удруживање.

У Србији има тридесетак признатих аутохтоних и регионалних сорти грожђа од којих су све траженија вина. Међутим, опстанак тих сорти угрожен је због неприступачности терена на којима се гаје , старости винограда и њихових власника, као и проблема са сертификацијом садног материјала.

Уредник и водитељ Даворка Тешић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво