Доситеј Обрадовић - путовање у век просветитељства

Путовати, учити и подучавати друге - „просвештавати“ биле су кључне речи живота Доситеја Обрадовића и његовог целокупног стваралаштва од првих далматинских списа (1768 - 1670), преко просветитељског манифеста „Писмо Харалампију“ (1783), па све до „Мезимца“ (1818) књиге која је тек постхумно објављена, као други део „Собранија“.

Књиге „Живот и прикљученија", „Басне", „Совјети здраваго разума", „Собраније разних наравоучителних вешчеј", показују како је просветитељ Доситеј Обрадовић постао и један од најзначајнијих писаца друге половине 18. века.  

То потврђује и „Лексикон српског просветитељства који је приредила и сачинила Мирјана Д. Стефановић у коме се готово ниједна одредница не може исписати без Доситејевог дела и без Доситејеве мисли.

Неке од одредница из лексикона послужиле су да у вечерашњој емисији „Код два бела голуба" отпутујемо са Доситејем Обрадовићем у век просветитељства и да се кроз његова дела поново сусретнемо са речима као што су толеранција, слобода, љубав, лепота, уметност, култура, наука, разум, пријатељство...

Први путоказ на овом путовању била је реченица младог Доситеја забележена под словом А у „Венцу од алфавита":

„Ако желиш знати шта је права лепота и благородије, знај да чистота душевна и поштено живљење, то је прекрасна лепота; разум, учење, мудрост, правда и истина, то је царско ума благородије."

Наводи из Доситејевих дела, коришћени у емисији „Код два бела голуба" , преузети су из књиге посвећене Доситеју Обрадовићу коју је приредила Мирјана Д. Стефановић у оквиру антологијске едиције „Десет векова српске књижевности", као и из књиге изабраних дела „ Доситеј Обрадовић-Српском народу или слободно мислити" коју је приредио Душан Иванић.

Аутор и уредник емисије Тамара Крстић.

Музички уредник Радмила Дујаковић.

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи