Кинески научници развијају вакцину против коронавируса

У Кини је до сада од корона вируса умрло 56 људи, а у свету оболело око 2 хиљаде, највише у Кини. У тој земљи је у карантину 56 милиона људи. Први случајеви потврђени су у Канади, Аустралији и Малезији. У Европи су 3 заражене особе регистроване у Француској. Кинески центар за контролу и превенцију заразних болести почео је да развија вакцину против корона вируса, објавио је Чајна дејли. Наводи се да су научници центра успешно изоловали вирус, и раде на томе да изаберу прави сој вируса за производњу вакцине.

У Србији није регистрован ниједан случај инфекције новим корона вирусом. Министар здравља Златибор Лончар навео је за РТС да се посумњало на један случај путника из Кине који се сам јавио, али је тестирањем утврђено да је реч о респираторној инфекцији. Лончар је подсетио да је уведен број телефона 064 89 45 235 за грађане који долазе из подручја захваћених корона вирусом. Апеловао је да се не изазива паника.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да Београд поздравља амерички предлог за бољу економску сарадњу са Приштином, али то не значи да као предуслов прихвата признање независности јужне покрајине. Ђурић је у нашој емисији Седмица поновио да је Београд спреман за дијалог. Додао је како жели да се пажња усмери на олакшавање комуникације међу људима, попут авио-линије Београд - Приштина. Најавио је да сутра почињу разговори о железничком саобраћају. Према његовим речима, било би добро да се тај саобраћај обнови, јер у околини Приштине живи око 20 хиљада Срба, а у Сиринићкој жупи и Косовском Поморављу око 35 хиљада.

Скуп подршке српском народу у Црној Гори и на Косову и Метохији одржава се у Београду. Молитвена поворка кретала се из Земуна ка новобеоградском Храму Светог Симеона Мироточивог где се служи молебан. На челу поворке ношени су транспаренти: "Црна Гора мила увек с нама била" и "Светиње не дамо".

Како наводе организатори, литијом и молебаном шаље се подршка српском народу и Српској православној цркви у Црној Гори. Литије широм Црне Горе, Србије и региона одржавају се месец дана, тачније од 27. децембра када је усвојен спорни Закон о слободи вероисповести.

Број жртава снажног земљотреса, који је прексиноћ погодио Турску порастао је на 31, а спасиоци покушавају да из рушевина извуку можда преживеле. Повређено је више од  1600 људи. Епицентар земљотреса, магнитуде 6,9 степени Рихтера, био је у провинцији Елазиг. Уследило је више од 700 накнадних потреса у истој провинцији.


Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредник вести: Ненад Селаковић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Новости дана Новости дана

Аутор:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1 и на сајту у Мп3 формату, 15 минута по завршетку емисије. [ детаљније ]