Светска и економска елита на 50. Форуму у Давосу

У швајцарском Давосу почиње јубиларни 50-ти годишњи Светски економски форум који ће окупити припаднике светске политичке и економске елите, а међу темама су климатске промене, успоравање глобалног раста, трговински ратови, сукоби и тензије на Блиском истоку, у северној Африци и у источној Азији. Форум траје до петка, 24-ог јануара, а данас ће бити формално отворен говорима оснивача форума Клауса Шваба, председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен и пригодним концертом. На скупу у Давосу учествује и председник Србије Александар Вучић који ће у том швајцарском зимском центру боравити данас и сутра. Присуствоваће церемонији отварања и скупу на којем ће се обратити председник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп. Председник Вучић учествоваће и на сесији "Дипломатски дијалог на тему Западног Балкана" и имати низ билатералних сусрета са светским званичницима.

Председник Александар Вучић одбацио је критике да жели да има контролу над судијама и тужиоцима у Србији и истакао да једино жели да су убице и нарко-дилери иза решетака. Поводом синоћњег убиства двојице вођа шкаљарског клана у Атини, Вучић је указао да је реч о Црногорцима, а не Србима и истакао да је сада јасно колико је била важна забрана бројним особама из криминалног миљеа, нарочито са територије Црне Горе, да улазе на територију Србије. „Борба против организованог криминала у Србији биће тешка, али ће држава на крају свакако победити", истакао је Вучић за Танјуг.

Председник Покрета Самоопредељење, Аљбин Курти, мандатар је за састав нове приштинске владе, саопштио је председник привремених приштинских институција Хашим Тачи. Иако још нема већину за састав нове владе, Тачи је поверио Куртију мандат, као лидеру покрета који је добио највећу подршку на октобарским ванредним парламентарним изборима.

Саша Илић добитник је овогодишње НИН-ове књижевне награде за књигу "Пас и контрабас". Илић је 66-ти добитник НИН-ове награде, а одлуку је донео петочлани жири.

У најужем избору, поред победничког, било је још четири романа: "Мулат албино комарац" Стева Грабовца, "Грозота или..." Слободана Тишме , "Yугослав" Ане Вучковић и "По шумама и горама" Миленка Бодирогића. Жири је радио у саставу Марија Ненезић, Бранко Кукић, Иван Миленковић, Марјан Чакаревић и Теофил Панчић.

Дан у очи проглашења на бојкот НИН-ове награде позвало је 18 писаца који су потписали отворено писмо јавности у којем од својих издавача траже да се њихова дела убудуће не пријављују за ту награду, јер о њој, како кажу, одлучује нестручан жири. Из НИН-а одговарају да та награда „остаје најзначајније књижевно признање код нас, свидело се то некоме или не".

Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредник вести: Тина Амић
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи