Стање озимих усева добро, чека се снег

Стање озимих усева, и поред јутарњих мразева, за сада је добро. Ратари и стручњаци кажу да је најважније да што скорије падне снег како би заштитио усеве, али и осигурао довољно влаге за наредни период.

Од првог јануара почела је примена новог Правилника о квалитету јаја, што значи да ће на сваком паковању које стиже на тржиште убудуће морати да стоји јасна ознака земље порекла, али и начина на који су коке гајене. Нови Правилник не односи се на мале произвођаче који продају до 500 јаја недељно на пијацама или на кућном прагу.

 


Министарство пољопривреде формирало је радну групу задужену за израду новог закона којим би се на ефикаснији начин спроводила комасација. Идеја је да се тај поступак централизује и спроводи преко Министарства пољопривреде, уместо преко локалних самоуправа, које немају стручних капацитета за то.

Пољопривредна механизација у Србији у просеку је стара 18 година, а у протеклој деценији обновљено је једва 5 одсто. Зато је очекује да ће на конкурс за подстицаје за набавку новог трактора, који траје до 29. маја, стићи велик број захтева. Према Правилнику, субвенције до 800 хиљада динара могу да се остваре за трактор снаге до 60 киловата, који је произведен или склопљен у Србији.

Без рачунара је готово немогуће замислити живот, па тако и пољопривреду. Многа газдинства на интернету прикупљају информације које су важне за квалитет њихових производа и успешан пласман на тржиште, а у индустријској пољопривреди рачунари се користе за управљање тракторима на њивама , али и за прецизно дозирање лекова и хране на великим фармама.

Села у Србији све су празнија, посебно на југу земље. У покушају да се заустави тај тренд, пре две и по године почео је да се спроводи државни пројекат "500 задруга за 500 села", а 2019. године формиран је и Национални тим за препород села. Тај тим припрема пројеката за развој 100 села на југу, која имају шансу да опстану.

Уредник и водитељ Даворка Тешић.

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво