И даме воле рагби

Врло је могуће да добар део нације и не зна да имамо женску рагби репрезентацију, али чињеница је да имамо, и то добру. Тренутно је девета на светској ранг-листи, што довољно говори о квалитетима наших девојака. Српкиње су недавно играле два пријатељска сусрета са репрезентацијом Канаде, земље у којој се много улаже у овај атрактивни спорт. Девојка са насловне стране је Љиљана Бајић, чланица нашег државног тима, али и једна од четири даме које деле правду у домаћем рагби шампионату. Међу остале три је и наша друга гошћа из света рагбија Каролина Близанац, њих две заједно ће нам причати о гостовањима у Турској, Италији, Енглеској, трофејима које су усвајале на клупском и репрезентативном плану.

Представљамо и спорт који се зове корфбол, појасниће нам га и објаснити наша гошћа, такође чланица српског државног тима Милена Игњатијевић. Дознали смо- корфбол је једини мешовити колективни спорт. Настао је у Холандији, на самом почетку двадесетог века. Игра је врло брзо стекла завидну популарност у својој постојбини, али и у околним земљама, тако да је корфбол, као демонстрациони спорт, био заступљен на Олимпијским играма 1920.године у Антверпу и 1928. године у Амстердаму. Милена Игњатијевић корфболом се бави већ осам година, била је на првенства Старог континента и упознаће нас са свим тајнама и лепотама овог спорта.

`Дуго је то било путовање. Прошло је 80 година као трен. Животни век је био испуњен узбуђењем, догађајима и пријатељствима. Знају професионални спортисти да је професија таква да си сваког викенда у неком другом граду, а да пет дана у недељи користиш да се добро ознојиш и тренираш, како на тим такмичењима не бисте били неуспешни. Али оно што остаје и после бављења спортом су пријатељства.` Управо овим речима обратио се доајен нашег спорта, прослављени џудиста Вук Рашовић, на промоцији своје књиге `Нисам стигао ни да остарим`. И у години која је за нама, Рашовић је освајао драгоцена признања у категорији ветерана, не помишља да остави татами и спорт који му је донео толико радости у првих осам деценија живота, о свему томе данас ће говорити и нашим слушаоцима.

Реномирано спортско друштво Раднички  данас има дивну акцију под називом `100 дана до 100 година`. Приближава се, наиме, свечано обележавање века постојања угледног клуба са Црвеног крста, у тих сто година стало је много тога за понос, за памћење и вечност. Драго нам је да ова емисија тесно сарађује са `крсташима`, поводом првих сто година постојања, у питању је редак јубилеј, друштва богате историје и клубова који су оставили неизбрисив траг у развоју и афирмацији српског спорта.

Футсал репрезентација Србије вечерас игра пријатељски меч са Црвеном Звездом, јесењим прваком домаћег шампионата, то је и наставак припрема за догађаје и такмичења које следе, више детаља чућемо од селектора Горана Иванчића. У Делиблатској Пешчари, или како је атлетичари од миља зову- `Банатској Кенији`- одржавају се припреме такмичара дугопругаша, утиске износи један од тренера у стручном штабу Звонко Лозанчић, иначе први човек Атлетског клуба Сурчин. 

Током емисије, од 18 часова и 15 минута преносимо утакмицу са Европског првенства у рукомету, између селекција Србије и Црне Горе. Играчи наше најбоље селекције поражени су на старту од Белорусије и, реално, тешко је очекивати да ће се, по завршетку такмичењу у групама, наћи међу прве две репрезентације и изборити пласман у даље такмичење. Наше је, ипак, да навијамо за државни тим Србије и да се надамо, у нади је спас. Из Аустрије, овај сусрет за наш програм преносиће и коментарисати Дејан Николић.

Пратимо и друга дешавања из света који нас окружује, како и доликује једном породичном магазину тог профила, дакле и актуелности из света културе, јавног и уметничког живота. Дејан Најдановић Најда 17. јануара освежиће сећања на највеће хитове групе `Смак`, испред чијих микрофона је и сам био, концертом у Земуну. Руски саксофониста Олег Кирејев и српски пијаниста Васил Хаџиманов заједно музицирају 18. овог месеца, у клубу `Soul Society`. Опера и Театар `Мадленијанум` нову сезону почињу концертом под називом `Стара руска и српска нова година`, и то 11. јануара, уз учешће Државне филхармоније из Иркутска. У Центру лепих уметности `Гварнеријус` одржава се `Париска ноћ у Београду`. Традиционални Новогодишњи гала концерт Народног позоришта биће одржан 13. јануара на Великој сцени, уз учешће истакнутих уметника ове куће. `Србски православни појци` вечерас организују шести београдски концерт српске традиционалне музике на `Коларцу`. Данас и сутра у Дому омладине Београда, Ветерина Београд и друштво `Le Petit` по шести пут организују `Мрњау фест`, јединствени фестивал посвећен мачкама.

У Културном центру Београда данас се одвија филмски маратон, вечерас ће бити додељена и награда `Небојша Поповић` за 2019. годину. Признања неће изостати ни на обележавању Дана Библиотеке града Београда у среду. У сарадњи са Друштвом пријатеља Алжира, `Галерија 73` на Бановом брду представља изложбу аутора из ове лепе афричке земље. 15. јануара новим самосталним концертом у Новосадској синагоги представља се пијаниста Богдан Ђорђевић. У `српској Атин`и 14. јануара још један изузетан музички програм, кога најављује маестро Федор Вртачник. Бојан Суђић, пак, говориће нам о `Београдском новогодишњем концерту` Симфонијског оркестра и Хора РТС-а. Градски музеј у Суботици има нову изложбу `LP`, у Народном музеју у Ваљеву у току је изложба историјских димензија, аутора Владимира Кривошејева, док ће Народни музеј Пожаревца представити поставку `Енергија боје и звука`. `Вече београдских прича` заказано је за 18. јануар у `Комбанк дворани`, домаћин вечери је новинар и књижевник Зоран Љ. Николић, аутор бројних књига о историји града Београда. Најзад, из Института за уметничку игру најављују два атрактивна програма, предвиђена за премијерно извођење током овог месеца.

Неће изостати ни уобичајени предлог јеловника за недељни ручак витеза Милијана Стојанића, ту су и награде које су обезбедили Дом омладине Београда, `Академија 28`, Опера и Театар `Мадленијанум`, као и Музичка кућа `Југотон`, лоцирана у Нушићевој улици 27 у Београду. Музичка понуда за све укусе и генерације- од старих добрих фестивалских шлагера, до актуелних издања домаће и светске музичке сцене.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић.

 

 

 

 

 

 

 



 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво