Топ-листа грешака

Протекле две недеље пратили смо моју топ листу најчешћих језичких грешака, и то од десетог до петог места. Да се подсетимо - на 10. месту - спојено писање речце НЕ и глагола. Девето место деле у вези тога и обзиром на; осми су јер и је л'; а на седмом месту нашао се присвојни придев Милицин. Јако шесто место држи преводиоц, а у златној средини, на петом месту је глагол требати. Данас идемо даље - ка самом врху листе, и на позицији број 4 затичемо англосаксонске мустре које обитавају махом у лаком новинском штиву, склоном сензацијама, и у сличним телевизијским садржајима. Флексибилни су, практично неискорењиви и заразни, а могу да се нађу и у истој реченици, на пример: "Оженио сам најлепшу жену икада!"

А сада, фантастично треће место за свој, мој и ваш. Није битно шта је моје, а шта ваше, ако знате како да употребите присвојну заменицу свој. Ево, ја ћу покушати одмах: Ово је моја листа најчешћих грешака, а ја би са својом листом могао да радим шта хоћу - што нас директно води на друго место моје листе на коме пише: могући начин, илити потенцијал, изгледа није могуће научити!

На трећем месту - присвојна заменица СВОЈ! На другом - муке с потенцијалом! А на првом месту, на врху моје листе 10 најчешћих језичких грешака - она која ме највише нервира, јер је само наша, за њу нам чак ни Енглези ништа нису криви..... - Место број један за "кући сам"!

Глумац: Феђа Стојановић

Аутор и уредник: Мирјана Блажић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво