28. година Републике Српске

Република Српска обележава 9. јануар, Дан републике. Прослава је почела литургијом у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци, коју је предводио патријарх Иринеј. У Палати Републике Српске, председница Жељка Цвијановић уручила је одликовања заслужним институцијама и појединцима, међу којима је и министар одбране Србије Александар Вулин. У подне је главном бањалучком улицом у свечаном дефилеу под мотом „За сва времена", прошло 2 хиљаде 400 припадника полиције у ешалонима и цивилног сектора. Прослави 28 година постојања Републике Српске присуствује и председница Владе Србије Ана Брнабић.

Председник Александар Вучић честитао је председници Републике Српске Жељки Цвијановић Дан Републике и поручио да ће Србија, као искрен пријатељ, бити ослонац и подршка свим напорима и потребама Српске. Вучић је навео да ће Србија увек волети и подржавати Републику Српску, истовремено поштујући интегритет Босне и Херцеговине. „Надам се да ћемо економску и сваку другу сарадњу и даље развијати на обострану добробит и неговати нераскидиве културне и духовне везе, чувајући јединствени идентитет српског народа. "Живела Србија! Живела Српска!", наводи се у честитки председника Вучића.

У Лепосавићу је, ноћас, пола сата после поноћи, запаљен аутомобил члана Председништва Српске листе Славка Симића. Нема повређених, а у тренутку експлозије Симић није био у Лепосавићу. Истрага је у току. Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић оценио је да је паљење аутомобила Славка Симића кукавички акт оних који верују да се тиме може обесхрабрити српски народ на Космету у борби за своја права и опстанак. Ђурић позива представнике Српске листе на уздржаност, коју су и до сада показали у свим тешким и изазовним ситуацијама, јер се, како каже, битка води и биће добијена стрпљењем и мудрошћу.

Иран је завршио освету за убиство генерала Касима Сулејманија и неће предузимати нове војне акције уколико не буде америчке агресије, рекао је амбасадор Ирана при Уједињеним нацијама Маџид Тахт-Раванчи. Стална представница Сједињених Америчких Држава при УН Кели Крафт саопштила је да је Вашингтон вец́ послао Савету безбедности писмо у којем се наводи да су спремни на преговоре са Техераном, без икаквих предуслова, како би се смањиле тензије у региону.

Министарство културе и информисања оштро је осудило данашње насловне стране појединих таблоида, које преносе наводне изјаве ухапшеног Нинослава Јовановића о отмици 12-годишње девојчице. Министарство оцењује да је такво извештавање "дно медијског неморала и бестидности" и да су пређене границе нељудског поступања према малолетном лицу и родитељима. Најављује се предузимање мера из надлежности министартства и очекује брза и одлучна реакција Јавног тужилаштва.

Удружење новинара Србије осуђује данашње насловне стране "Српског телеграфа" и "Информера" којима се, објављивањем исказа вишеструко осуђиваног силоватеља Нинослава Јовановића, грубо крши достојанство и приватност малолетне жртве, што је забрањено законом и новинарским кодексом, истиче се у саопштењу. Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић упозорава да насловне стране таблоида прелазе све границе професионалне етике и најгубље крше права детета. "То може имати штетне последице на њен развој и одрастање, нарочито у мањим срединама где дете остаје обележено за цео живот", навела је повереница.

Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредник вести: Ненад Селаковић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара