Којекуда

Грци у Пожаревцу присутни су још од деветнаестог века. Многи од њих били су угледни трговци, кафеџије, власници млинова. Претпоставља се да у Пожаревцу данас живи више хиљада њихових потомака, и зато је пожаревачко Друштво Српско-грчког пријатељства једно од најактивнијих у Србији.

Но, мало је познато да су Пожаревац и околина били уточиште избеглим житељима Ираклиа у Првом светском рату. Бугарска окупациона власт у североисточној Грчкој починила је низ злочина према тамошњем становништву, а од 9.000 прогнаних Грка половина је нашла спас у пожаревачком крају.

Први светски рат однео је велики број људских живота. Разарања градова и села, страдања људи, прогони, хапшења и малтретирања била су свакодневна у свим окупираним земљама.

Бугари су се током I Светског рата, од 1916. окупирали су, између осталог и пожаревачки крај, настојећи да силом изврше бугаризацију. Такав Пожаревац, понижен, окупиран под страховладом Бугара, пружио је заштиту и спасао неколико хиљада прогнаних Грка од августа 1916. до децембра 1918. године.

Грађани некадашње Џумаје, данашњег Ираклиа, никада нису заборавили да су им Пожаревљани пружили руку спаса, да су многима сачували животе, да су им помогли да преживе и врате се у свој завичај по завршетку Првог светског рата.

Историчар Мирољуб Манојловић аутор је књиге „Грчки изгнаници у Пожаревцу у време окупације бугарске 1916.-1918.", у којој је забележен овај историјски догађај. Са њим су о томе разговарале Мирјана Никић и Елизабета Арсеновић.

 

 

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво