Време спорта и разоноде

 Данашњи `састанак без дневног реда` Радио Београда 1 започињемо сегментом званим- разонода, јер нема ни трунке сумње да ће наредних месеци у центру пажње телевизијског аудиторијума бити нова серија наше куће, иза које као сценариста стоји Синиша Павић. У питају су `Јунаци новог доба`, чија ће прва епизода бити представљена гледаоцима 17. децембра. Једну од главних рола тумачи Исидора Грађанин, којој је ова наша суботња емисија још пре две године прорекла сјајну глумачку будућност и статус звезде. Идеална прилика да повтрди овакве речи је улога Александре Сашке Чичановић, коју је атрактивна глумица снимала с посебним задовољством. Сазнаћемо шта нас све очекује у првих 20 епизода  ове игране серије, као и шта је у плановима лепе Исидоре, јер је њена бележница, бар за првих пар месеци наредне године, прилично испуњена.

Тек је нешто мало времена како се клуб малог фудбала Црвена звезда уписао као члан велике спортске породице црвено-белих, а већ су играчи овог клуба показали какве разорне моћи поседују и буквално се прошетали кроз јесењи део шампионата Србије, без изгубљеног бода. Екипа коју с клупе води искусни фудбалски експерт Милош Алиловић, некада и сам ас великог  фудбала на `петопарцу`, изнедрила је за кратко време неколико репрезенативаца и најавила излазак на европску сцену. У том смислу, прво појачање је стигло у виду новог председника клуба, то је  Александар Вучић, који не скрива огромне амбиције дружине коју је преузео. У првом обраћању јавности, Вучић је био децидиран - `Желим да идемо кораком у свет. Да се утакмице играју по највишим стандардима и да се сви поносимо оствареним резултатима и успесима. Футсал се можда зове мали фудбал, али га чине велики људи.`Александар Вучић биће овог поподнева пред микрофонима Радио Београда 1.

Друштво ће нам овог поподнева правити и млада, али већ трофејна џудисткиња Андреа Стојадинов. Својој колекцији недавно је додала још два одличја - на Светском првенству за јуниоре, којима по годинама још припада, чланица Црвене звезде освојила је треће место у категорији до 48 килограма. До бронзе је дошла у жестокој конкуренцији такмичарски са азијског тла, стекавши симпатије објективне публике. Одмах потом, на Европском првенству за млађе сениоре, чији је домаћин од 1. до 3. новембра био руски град Изевск, Андреа се такође окитила бронзаним одличјем. Ни то није све - њена Црвена звезда, са Андреом у екипи, још једном је потврдила доминацију на домаћој клупској сцени. Титулу првака Србије  освојену лане, Звездине девојке одбраниле су пре неколико дана на добро познатом месту,у храму џудоа, Спортском центру `Шумице` у Београду. Већ сутра, плавушица с репићем лети пут Кине, где је очекује Мастерс, коме се много радује.

Представићемо данас и нови сингл Неде Украден, песму под називом `Није поштено`, Позната певачица у предновогодишњу атмосферу улази нотама које подсећају на музику која јој је донела највећи број навијача. Из Културног центра `Град` најављују неколико интересантних програма за седмицу која је пред нама. Долазе нам у госте и Сања и Муки Думоњић, предводници састава `Санyа Д Рио`, који годинама негује једну фину музичку причу. Настављају је новим синглом, песмом `Луда`, Током овог дружења пред микрофонима Радио Београда 1, подсетићемо се и на хит `Жозефина`, као и на песму са `Беовизије`- `Љубимо се`.

Балканско првенство у олимпијском стилу бокса у сениорској конкуренцији биће одржано од 10. до 15. децембра у Анталији. О саставу нашег државног тима за ово такмичење и очекивањима, говори селектор репрезентације Милан Пиперски. Проглашени су најуспешнији атлетичари Београда за годину коју испраћамо. Код дама - најбоља је Маја Ћирић, а у мушкој конкуренцији без премца је Страхиња Јованчевић. Група репрезентативаца у кајаку сутра креће пут Јахорине, на олимпијској планини биће укупно 14 српских такмичара, под палицом новог селектора Павла Јованова. Међу њима и наша саговорница, чији рад пратимо од почетка каријере - Николина Молдован.

Кад смо већ код Јахорине, тамо се управо вечерас свечано отвара нова зимска сезона, о чему нам реферише Сања Черемиџић. Најбоље српске ватерполисткиње налазе се у Новом Бечеју, на припремама за Европско првенство. Како тече ова фаза рада, питали смо селекторку нашег државног тима Драгану Ивковић. Футсал репрезентација Србије била је у Пољској, где је одиграла два пријатељска сусрета са селекцијом домаћина, у оквиру припрема за турнир елитне рунде квалификација за Светско првенство, који се игра почетком фебруара у Нишу, чућемо утиске селектора Горана Иванчића.

Дечја филхармонија, која је пре 12 година основана под окриљем `Фондације Деца Деци, организује традиционални гала концерт 15. децембра у Центру `Сава`. `Извуци мене`- први концерт класичних минијатура, у организацији ученика Средње музичке школе `Јосип Славенски`, биће одржан 12. децембра. `Libercuatro Tango` ансамбл сутра у 11 часова, у недељном матинеу на `Коларцу`, представља публици програм поводом 120 година од рођења Хорхеа Луиса Борхеса. Београдски рок- џез састав `Хашима` недавно је на фестивалу у Авињону, у Француској, освојио драгоцено признање, чланови овог састава музицирају у петак, 13. децембра, на сцени театра `Le Studio`. Нови певач београдске групе `Легенде` је Новосађанин Никола Зекић, коме је 33 године, завршио је музичку школу, 16 година је свирао хармонику,а имао је и своју поп-рок групу- на ту тему, са вођом `Легенди`, Зораном Дашићем Дашом.

Удружење књижевника `Уметнички хоризонт` расписало је конкурс за песнике из Србије и дијаспоре. Ана Вучковић- Денчић, новинарка, списатељица и сценаристкиња, свој нови роман `Yugoslav` представила је у главном граду, наставиће то да чини и широм Србије. `Београдски диксиленд оркестар` приређује свој традиционални новогодишњи концерт 14. децембра у Клубу Центра `Сава`, овом свирком обележава 18 година уметничког стваралаштва. У Савременој галерији у Зрењанину од 9. до 25. децембра одржава се 64. Сазив уметничке колоније Ечка. У древном Смедереву у току је снимање другог циклуса играно-документарне серије `Српски јунаци средњег века`, према сценарију и у режији Гордана Матића.

Пето издање `Косово и Метохија међународног филмског филмског фестивала` / КММФФ/  биће одржано од 11. до 14. децембра у Дому културе Грачаница. У оквиру осме сезоне циклуса концерата `ФМУ и Гварнеријус награђују`, и ових дана неколико интересантних дешавања за љубитеље `музике милиона`. У `Галерији 73` на Бановом брду прексиноћ је отворена изложба радова из колекције Петровић, у питању је репрезентативна поставка. Неће изостати ни уобичајени предлог јеловника за недељни ручак витеза кулинарства Милијана Стојанића. Поштованим слушаоцима ове суботе додељујемо награде Дома омладине Београда и Музичке куће `Југотон, која се налази у Нушићевој улици број 27, у Београду. Пратићемо и кретање резултата на фудбалским утакмицама у земљи / данас играју само Црвена звезда и Спартак/ и иностранству, као и сва актуелна дешавања из света спорта, културе, јавног и уметничког живота.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић.

 



 

 


 

 





 



 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво