Којекуда

„ Заклела се пчела у цвет и у мед...“… Свима добро знан почетни стих генерацијама омиљене дечије песмице, многима је можда и прва асоцијација на вредног инсекта и рајску храну која лечи. На истом таласу, искрсава и мио лик Пчелице Маје из цртаних филмова на телевизији осамдесетих година прошлог века. И, кад смо већ код векова, кроз њих су до данас претрајала поређења „вредан као пчела“ и „сладак као мед“ - еталон или неупитна, материјализована мера вредности.

Прича која следи биће свакако прича о вредноћи и упорном и посвећеном раду генерација једне породице - седам у винарству, а пет у пчеларству - породице Живановић, у питомим и културним Сремским Карловцима, на десној обали Дунава, подно Стражилова и трептај далеко од Петроварадинске тврђаве и Новог Сада. И летеће та прича са једне теме на другу, баш као пчела са цвета на цвет, а при сакупљању нектара и полена, она - кажу - дневно посети око хиљаду цветова. Наш домаћин и стари познаник, гос‘н Жарко Живановић садашњи је управитељ породичног Музеја пчеларства који је, пре годину више од пола века, основао његов отац Боривоје Живановић, у спомен на његовог прадеду, академика Јована Живановића, филолога и професора у Карловачкој гимназији, али и утемељитеља модерног пчеларства - у нас свакако, али, са још неколицином прегалаца, и у ширим оквирима.

Водиће нас прича Жарка Живановића о пчелама и пчеларству - онако војвођански лагано, али - таман посла! - не без динамике, од искустава старих Египћана, преко иницијативе славних Немањића, затим песничког заноса Бранка Радичевића све до данашњих дана и чувеног холивудског редитеља Питера Богдановича те глумца и певача Зафира Хаџиманова. Слушаћете и о пожртвованој матици, мајци хиљада и хиљада пчела, као и о труту, еталону лењости, који - колико год заиста такав био - има своје и те како важно место у перфектној организацији пчелињег друштва на које би, кажу они који знају, било добро да се угледа и свака људска заједница.

"Којекуда" и ове недеље припремиле - Мирјана Никић и Елизабета Арсеновић

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи