Новости дана

Почели су радови на изградњи ауто-пута Рума–Шабац и брзе саобраћајнице од Шапца ка Лозници. Укупна дужина саобраћајнице је 77 километара. Председник Александар Вучић поручио је да ће ауто-пут и брза саобраћајница бити врхунског квалитета, као и да ће бити изграђени на време. Додао је да је циљ да се доведе много више инвеститора у те крајеве.

Вучић је поручио да је посебно поносан што су у једном дану потписали уговор за Моравски коридор и отворили припремне радове за изградњу пута Рума-Шабац-Лозница.

У Председништву Србије претходно је потписан уговор за изградњу Моравског коридора са конзорцијумом "Бехтел-Енка". Ауто-пут Појате-Прељина, градиће се у дужини од 112,3 километра и требало би да буде завршен за мање од 4 године. Председник Александар Вучић рекао је да ће за становнике Моравичког, Рашког и Расинског округа нови пут значити бољи квалитет живота. Директор за Европу компаније "Бехтел- Енка" Мајкл Вилкинсон каже да ће цена аутопута по километру бити 8 милиона евра. Истиче и да ће бити изграђена дигитална инфраструктура за 5 ГЕ брзи интернет, тако да ће становници тих крајева моћи на њега да се прикључе.

 

Бивши министар управе и локалне самоуправе, Иван Тодосијевић, осуђен је неправоснажно на две године затвора јер је за злочин у Рачку рекао да је измишљен. Пресуда бившем представнику српске заједнице у приштинској влади, изречена је на основу оптужнице која га терети за подстицање на националну, расну, верску или етничку мржњу, поделе или нетрпељивост. Из суда у Приштини је саопштено да ће Тодосијевић одслужити казну када пресуда постане правоснажна. Пре 20 година, у селу Рачак на Косову и Метохији, пронађена су тела 45 Албанаца, за чије су убиство без доказа оптужене српске снаге безбедности, што је био директан повод за бомбрадовање Савезне Републике Југославије.

 

У Француској је почео највећи штрајк у последњих неколико деценија. Разлог су најављене реформе пензионог система. Због обуставе рада у јавном превозу, многи страхују да ће читава земља бити у блокади. На улицама највећих градова најављени су милиони незадовољних Француза. Неки страхују да ће генерални штајк деценије, како га зову, потрајати до Божића.

 

Данас је Међународни дан волонтера. Обележава се у свету као подсећање на 1970-ту, када је створен Програм Уједињених нација за волонтере. У Србији је, према незваничним проценама, око 100 хиљада људи ангажовано на волонтерским пословима. Највише у Црвеном крсту Србије, који га обележава под слоганом "Волонтери за будућност у коју су сви укључени". Ове године посебна пажња се поклања добровољцима који помажу у локалним срединама.

 

Уредник и водитељ Слободан Петровић.

Уредник вести Марица Сердар.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво