Новости дана

Почиње примена нових законских решења у кривичном законодавству, којима се уводи доживотна казна затвора за најтежа кривична дела, као што су убиство представника највиших државних органа, тешко дело против уставног уређења и безбедности земље, удруживање због кривичних дела, геноцид, злочин против човечности, ратни злочин против цивилног становништва. Такође, доживотна казна затвора предвиђена је и за тешко убиство, силовање, обљубу над малолетном особом, трудницом и немоћним лицем, што је иницирала Фондација "Тијана Јурић"

Министар за рад Зоран Ђорђевић изјавио је у нашој емисији Седмица да је буџет министарства за наредну годину повећан на око 139 милијарди динара. Ђорђевић је рекао да ће та средства превасходно бити усмерена на развој социјалне заштите. Он је потврдио повећање пензија у наредној години од 5,4 одсто. Навео је да је планирано доношење новог Закона о раду до краја 2021. године. Ђорђевић је додао да ће и наредне године један од приоритета Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања бити израда социјалних карата.

Нова Европска комисија, предвођена Урсулом фон дер Лајен почиње петогодишњи мандат. Шеф европске дипломатије уместо Федерике Могерини биће досадашњи министар спољних послова Шпаније Ђузеп Борељ. Он је поручио како жели лично да се ангажује на "реформама и интеграцији Западног Балкана". Борељ ће преузети и посредовање у дијалогу Београда и Приштине.

На Међународни дан борбе против сиде, епидемиолози упозоравају да у свету са ХИВ-ом живи око 38 милиона људи и да је број носилаца тог вируса за 35 одсто већи него лане. Током 2018. године, регистровано је милион и 700 хиљада новоинфицираних, док је умрло око 770 хиљада људи. У Србији је ХИВ инфекција дијагностикована код 2 хиљаде 756 људи, али се процењује да је тај број двоструко већи. Бесплатно тестирање за све грађане организовано је у Студентској поликлиници у Београду до поноћи, као и на платоу код Филозофског факултета од 13 до 16 часова.

Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредник вести: Ненад Селаковић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи