Време спорта и разоноде

Рагбисти Партизана су освајачи Купа Србије у рагбију 15 за 2019. годину. Неколико дана пошто су освојили првенство, црно-бели су у Старчеву надомак Панчева подигли још један трофеј. Овога пута је у финалу савладана БРК Црвена Звезда, екипа која је и у овом мечу показала да је противник достојан финала Купа, резултат - 35:10 (27:10). Тако је Партизан успео да врати трофеј Купа у своје витрине после четири године, а “дупла круна” се такође враћа у Хумску после 14 година. У питању је шестанести освојени Куп, по чему је Партизан рекордер. У госте нам долази тренер рагби клуба Партизан Марко Пријић.

Женски одбојкашки клуб Јединство из Старе Пазове убедљиво води, после 8 одиграних кола, на табели Супер лиге Србије, са стопостотним учинком. Тренер ове екипе Јово Цаковић је неуморни прегалац и стваралац нових асова, који ужива у раду са млађим селекцијама, али и првим тимом свог клуба, у коме су такође искључиво девојчице, и то оне пред којима је лепа будућност. Међу њима је и наша данашња гошћа, примач сервиса Јединства Јована Миросављевић, 19-годишњакиња успешна на свим пољима. У школи је била `вуковац`, освојила светско првенство за школарце у Чешкој, а већ чеврту сезону је стандардна у `А` екипи из Пазове, као и у јуниорским селекцијама Србије.

Планинарски спортски клуб Победа је најбројнији планинарски клуб у Србији са преко 2000 чланова и највећим бројем акција и похода. Основне активности клуба су планинарење, пешачење, трекинг, спортска оријентација, алпинизам, дружење са људима разних професија и различитих националности, које све повезује хуманост и љубав према природи. Сваког викенда, па и овог, у току су бројне акције клуба, а још се препричава последњи успех Побединих планинара, који су освојили Хималаје, заједно са члановима клуба Кинђа из Кикинде. Српски планинари попели су се на врх Ајланд пик на 6.189 метара надморске висине и, у овој вишедневној акцији, освојили још неколико врхова у источном делу Непала- Нангар Чанг и Чукунг Ри. Утиске из ове акције изнеће нам Зоран Симић, док ће о плановима за остатак ове и наредну сезону слушаоцима пренети Јелена Ковачевић.

Шта је то вечити дерби- зашто су се Београд и Србија деценијама толико поносили том утакмицом, зашто су Звезда и Партизан израсли у вечите ривале, зашто је захваљујући фудбалу за Звезду и Партизан сазнао цео фудбалски свет, зашто је Београд раме уз раме Лондону, Милану, Риму, Истанбулу, Лисабону или Буенос Ајресу...И, много важније, ко је уништио институцију дербија, ко је учинио да нормалан свет, силом прилика, остаје код својих кућа и пропушта дербије, а хулигани чрврстих палица и кратких фитиља заводе ред кад на некоме на улици виде обележје било ког од два највећа српска клуба. Како је у дербијима уживао и доживљавао их као празник, односно како сада у њима пати, због свега наведеног, види ли излаз из ситуације у коме се престижни дуели налазе- о томе ће нам причати новинар Драгиша Ковачевић, коме ових дана из штампе излази четврто издање књиге "Дерби"." Последње издање имала је пре 24 године, у међувремну се променила структура људи који иду на утакмице, променило се много тога у српском фудбалу, и то не на боље.

Стандардно, у овом термину, поред спорта, пратимо актуелности и дешавања из културе, јавног и уметничког живота, света који нас окружује. Седамнаести Фестивал студентског позоришта окупиће студенте драмске уметности из региона, који ће у Новом Саду, од 6. до 8. децембра, одиграти шест представа са пет драмских академија. Анимирани филм `Непутовања` Ане Недељковић и Николе Мајдака јуниора, током овог месеца награђен је на чак три фестивала. Београдска премијера представе `Жене из Троје`, по Еурипидовом тексту, изведена је на сцени `Битеф театра`, у режији Небојше Брадића. Репрезентативно удружење у култури `World Music асоцијација Србије` већ седми пут додељује престижну награду, о којој ће нам, као и о овогодишњем лауреату, испричати Марија Витас. Премијера представе `Нана` изведена је пре неколико дана, у понедељак, на сцени Опере и Театра `Мадленијанум`.

Школа стрипа „Никола Митровић Кокан", која ради при Лесковачком културном центру, освојила је неколико престижних признања, о чему нас извештава Марко Стојановић, руководилац школе и један од наших најпризнатијих стрип аутора. Хуманитарни концерт `За дечји осмех` биће одржан у среду, 4. децембра, у Културном центру Зрењанина. `Хоризонт`- часопис за традицију, духовност, књижевност и општу културу, чији је први број објављен 5. децембра 2005. године, за неки дан обележава излазак новог броја, у Земуну, у библиотеци `Свети Сава`. Најављујемо и премијеру плесног пројекта `Showcase - Сањање уметничког сна`, који ће бити изведен на Великој сцени `Александар Поповић`, Театра `Вук` сутра увече, тиме ће Институт за уметничку игру, прва и једина високошколска институција из области уметничке игре у Србији, обележити пет година од оснивања. Композиторка Бранка Поповић приредиће ауторски концерт у понедељак, 2. децембра у Великој сали СКЦ-а у Београду, комплетан програм извешће уз ансамбл "Metamorphosis" ,под управом Саше Мирковића.

Шта је аналогни филм данас? Ко још снима на филмској траци? Одговоре на ова питања покушаће да пружи први Фестивал аналогног експерименталног филма `Киноскоп`, који се одржава данас и сутра у арт простору `Квака 22`, у Рузвелтовој улици у Београду. Пети музички `Чука фест` одржава се наредне суботе на Бановом брду. `Ђура и Морнари` 5. децембра у култном београдском простору, позоришту `Дадов`, одржаће своје акустично вече. Још један панчевачки `PAFF` фестивал је пред нама, одржава се од 4. до 8. децембра. Нова изложба отворена је прекјуче у Музеју афричке уметности на Топчидерској звезди .`Птице и њихове породице`- назив је изложбе отворене у Народном музеју у Зрењанину. Зимски риболов, уз традиционални војвођански свињокољ и такмичење у надевању кобасица, окупиће такмичаре и госте на 8. међународној манифестацији `Манић-Тиса 63`, која се одржава од 6. до 8. децембра у Новом Бечеју.

Свечано отварање овогодишње манифестације "Winter Fest "предвиђено је за среду, 5. децембра, на Тргу републике у Суботици. У петак, 6. децембра, у Салону код Порте у Вршцу, удружење `Тачка сусретања` приређује интересантно поетско-сликарско вече. Триатлон клуб `Dynamic` из Новог Сада,основан 1999.године, један од триатлон клубова са највећом традицијом и највећим успесима на овим просторима, сутра организује зимски полумаратон и лепо атлетско дружење, у знак сећања на оснивача ове спортске дружине. Сазнаћемо како је прошла премијере представе `Бели бубрези` у `Атељеу 212`, како прво извођење комада `Позориште у паланци` у Лесковцу, шта нас очекује од сутрашње премијере представе `Лилиом`, на сцени Београдског драмског позоришта. Синоћ се, у најпозитивнијем смислу, тресла `Штарк Арена`, први од предвиђених пет супер- концерата одржао је Здравко Чолић, уз пратњу хора од двадесетак хиљада људи.

И ове недеље настављамо дугогодишњу успешну сарадњу с витезом кулинарства Милијаном Стојанићем, а ту су- као и обчно- и Дом омладине Београда,` Академија 28` и Опера и Театар `Мадленијанум`. Пратимо све актуелности које стигну током емисије, најављујемо финале Купа Србије у ватерполу, објављујемо још низ прилога и занимљивости из земље и света. Слушајте данас оно о чему ћете сутрадан моћи да читате у новинама. Све то уз музику замишљену као `шлаг од добрих старих шлагера` и нових издања са светких музичких листа. 

 
Уредник и водитељ је Жељко Стефановић

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво