Новости дана

Скупштина Србије усвојила је буџет за 2020. годину. Предвиђен је дефицит од око 30 милијарди динара. Буџет је планиран на основу процене да ће раст бруто друштвеног производа у наредној години бити 4 одсто, инфлација 2 процента, а да ће учешће јавног дуга у БДП-у пасти на 51,4 одсто. Министар финансија Синиша Мали оценио је да  усвојени буџет представља прекретницу у српској економији и подразумева веће плате и пензије, док су тешке, али храбре мере фискалне консолидације завршене.

У Крагујевцу је отворена фабрика кинеске компаније „Jenfeng automotiv intirijrs" која ће производити компоненте за аутомобилске ентеријере. Производни погон који се простире на 18 и по хиљада квадратних метара свечано су отворили председник Александар Вучић, кинеска амбасадорка Чен Бо, представници локалне власти и компаније Јенфенг. Председник Вучић је најавио да ће за неколико месеци 400 људи добити посао у новоотвореној фабрици, а за две године укупно 800 Крагујевчана. Он је саопштио и да је стопа незапослености у Србији први пут откако се мери пала испод 10 одсто и износи 9,5 одсто.

Коментаришући насловну страну НИН-а, коју је издавач променио после негативних реакција јавности, председник Србије је рекао како то није први пут да се нешто слично дешава. Додао је ће се увек борити и бранити право сваког да објављује шта жели, али само, како каже, против њега, а не против других људи. Насловна страна недељника НИН, повучена после интервенције издавача, жалостан је пример одсуства скрупула, доброг укуса и новинарске етике, саопштило је Министарство културе и информисања. Како се наводи, министарство ће наставити да позива медијске посленике да се придржавају Кодекса новинара Србије и указује на одговорност за поруке које се шаљу и домаћој и међународној јавности.

Северна Кореја је испалила два неидентификована пројектила у море, саопштила је јужнокорејска војска. Како се наводи, пројектили су испаљени из североисточне покрајине Саут Хамјонг. Асошиејтед прес оцењује да Пјонгјанг покушава да изврши притисак на Вашингтон за уступке у нуклеарној дипломатији.

Фудбалери Партизана играће против холанског АЗ Алкмара у петом колу Групе Л Лиге Европе. Утакмица у Хагу почиње у 18 часова и 55 минута.


Уредник водитељ: Мирослав Војводић
Уредник вести: Ненад Селаковић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи