Новости дана

Председник Александар Вучић разговарао је са амбасадором Русије Александром Боцан-Харченком, а о састанку ће председник обавестити јавност током дана. Како је саопштено из Председништва, једна од тема била је припрема најављене посете председника Вучића Русији 4. децембра и разговора са председником Владимиром Путином. До сусрета је дошло усред могуће обавештајне афере, чији актери су руски обавештајац Георгиј Клебан и наводно један српски обавештајац. По завршетку састанка, амбасадор Боцан-Харченко није одговорио на новинарско питање о садржају разговора са председником Србије. Вучић је за 18 часова сазвао седницу Савета за националну безбедност, а јавности ће се обратити после седнице.

У међувремену, Кремљ је саопштио како је сигуран да ништа не може нарушити односе између Русије и Србије. Односи са Србијом су толико посебни, партнерски, братски и савезнички да никакви скандали са наводним руским врбовањем српског официра не могу да утичу на њих, изјавио је порпарол Кремља Дмитриј Песков.

Тачно пре годину дана приштинске привремене институције увеле су таксу од 100 одсто на робу из централне Србије и Босне и Херцеговине. Тадашњи премијер Рамуш Харадинај објаснио је да су то економске санкције Приштине, као одговор на то што Косово није примљено у Интерпол, али и на серију повлачења признања независности. Министар трговине Расим Љајић каже за РТС да је Србија за годину дана изгубила 395,7 милиона евра, односно у толикој вредности је мање робе испоручено на Космет у односу на претходне године. Љајић је додао да је највећи губитник прехрамбена индустрија, и да ће бити тешко поново пласирати српску робу на тржиште Косова и Метохије.

Одбор за професионалну етику Универзитета у Београду преиначио је Одлуку Наставно-научног већа Факултета организационих наука и једногласно утврдио постојање неакадемског понашања министар финансија Синише Малог у изради докторске дисертације. Како се објашњава, Мали је у делу дисертације дословно преузимао текстове односно целе пасусе из текстова других аутора, без навођења њихових имена. Одбор за професионалну етику је констатовао да предложену меру јавне осуде декан Факултета није изрекао, иако је изрицање мере у његовој надлежности. Одбор ће коначно Решење доставити Сенату Универзитета ради поступања у складу са Правилником о поступку поништавања дипломе и додатка дипломи.

Један од најбољих младих физичара Михајло Спорић сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду. У математичкој гимназији одржана је комеморација. Према молби породице  Спорић уместо цвећа, новац је дониран НУРДОРУ, Фондацији за децу оболелу од рака.

Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредник вести: Ненад Селаковић
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара