Моја књига

Писац и преводилац Бисерка Рајчић говори о томе зашто воли збирку песама Адама Загајевског, једног од најзначајнијих савремених пољских песника. Рођен 1945. године у Лавову, у данашњој Украјини, Адам Загајевски се по окончању Другог светског рата са породицом сели у Гљивице, град у Шлеској. Филозофију и психологију студирао је у Кракову, где је до 1980. радио као универзитетски професор.

У животну причу овог писца после се уткивају искуства живота и рада у градовима као што су Берлин, Париз, па Хјустон, све до повратка у Краков. У једној песми Загајевски је записао: ''Реци истину, томе служиш'', и то би могло да се схвати као песников стваралачки кредо. Склон разобличавању свега неаутентичног и лажног, и говору о свакодневици који настоји да у свему види проблеске неке више стварности, Загајевски је створио песме које читаоца плене дубином поетских увида.

Бисерка Рајчић је дипломирала на студијама славистике (група за источне и западне словенске језике и књижевности) на Филолошком факултету у Београду. Преводи с пољског, руског, чешког, словачког, бугарског и словеначког језика. Има велики број објављених књига превода најзначајнијих пољских аутора. Између осталог, преводила је дела Чеслава Милоша и Виславе Шимборске, песника који су добили Нобелову награду. Објавила је три књиге есеја и огледа и приредила више антологија.  За своје преводилаштво и рад у култури награђена је највишим домаћим и пољским наградама.

Бисерка Рајчић је преводила и поезију Адама Загајевског, као и његове есеје, а песника и лично познаје, па ћемо чути и шта јој значи познанство са аутором чију поезију воли и чије стихове преводи. 

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво