Српски на српском

Летос кад у мојој улици због неких радова није било воде два дана, наместило се баш тако да прочитам у новинама како Јавно комунално предузеће „Београдски водовод и канализација“ обележава велики јубилеј, 127. годишњицу рада. И још их је новинар даље величао у тексту како је мало институција у свету које могу да се похвале тако дугом и успешном традицијом у обављању најважније комуналне делатности. Дакле, они славе, а мени славине суве! И откуд су они институција, и чиме се то диче кад су водовод имали и стари Римљани и Египћани и штатијазнам који све стари народи. И на крају - откуд се за 127-му годишњицу рада каже да је то јубилеј?

Савремени београдски водовод симболично је пуштен у рад на Петровдан, 1892. године, на платоу поред Теразијске чесме. А увече је на окићеном Калемегдану одржан концерт, уз ватромет, који је, како је писало у Београдским новинама - "давао знаке на све стране да је Београд пошао у сваком погледу путем напредовања, развоја и модерног живота." То је био важан тренутак у развоју града, и редовно снабдевање пијаћом водом је апсолутно неопходно, али да ли то од предузећа које се тиме бави чини баш институцију, као је писало у оном тексту о њиховој годишњици?

Било да је реч о јубилејима или о годишњицама, њихово писање често је различито. После наведене године, често се, нарочито у текстовимана интернету, пише цртица са наставцима у падежу, који олакшавају читање, али не бих рекла да су правилни, јер на том месту у новинама и другим издањима обично стоји тачка.

Глумица: Јадранка Селец

Аутор и уредник: Мирјана Блажић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Српски на српском Српски на српском

Аутор:
Мирјана Блажић

Свака грешка у језику има своју причу. Ко нађе грешку, ваљаће му и објашњење, ко не нађе, нека слуша причу, наћи ће се грешка сама. [ детаљније ]