Време спорта и разоноде

Репрезентативка Србије у каратеу Ивана Перовић, такмичарка клуба Студентски град, освојила је недавно златну медаљу у борбама, у категорији до 59 килограма, на Светском првенству одржаном у Сантјаго Де Чилеу. Реч је о вансеријском таленту, чије време тек долази, макар смо на њене квалитете више пута указивали у нашој емисији, укључујући и њено претходно гостовање. После Чилеа, ова надарена девојка била је без премца и у Загребу- иако најмлађа учесница `Топ 10` турнира, `почистила` је све ривалке са татамија и потврдила епитет новог асрпског драгуља у карате спорту. Занимљиво је да је ово прва медаља за наше представнице на овом такмичењу после 16 година, пошто је то 2003. године пошло за руком Снежани Перић, сада Пантић. И још један битан детаљ- Ивана Перовић ради под брижним оком врсног стручњака Горана Шћепановића, који је њен клупски тренер и актуелни селектор Карате федерације Србије за борбе.

Будимо реални, већина нас први пут у животу чула је за дрон приликом скандала на нашем највећем фудбалском стадиону, током утакмице између репрезентација Србије и Албаније. Та чудесна беспилотна летелица данас је максимално употребљива у многим сегментима живота, кажу да се само у Америци дневно прода близу стотинак хиљада дронова. Код нас постоји неколико удружења и клубова чији се чланови баве њиховим управљањем, по потреби чак и у затвореном простору. Данас ћемо сазнати много више детаља о дроновима, који су махом ручне израде, о такмичењима која се често одржавају у земљи и региону, о томе на чему се темељи нада дрон-заљубљеника да се, можда, једном, нађу и у официјелном делу Олимпијских игара. Са нама ће део поподнева провести Андреј Срећковић, председник Удружења `xDroners`.  

Ово суботње поподне улепшаће нам својим доласком и Филип Кљајић, голман Партизана и његов отац Душан, познати фудбалски тренер, већ две године с ангажманом у далеком Тајланду. Ето много могућности за опуштене спортске приче, са терена и ван њега. Да крв није вода и да се љубав према спорту често преноси с колена на колено, доказ су наши гости, који су заиста себе уткали у фудбалску игру. 

Ове суботе успели смо да окупимо у студију представнике `вечитих ривала`, у име клуба из Љутице Богдана придружиће нам се Душан Јованчић. Један од носилаца игре Црвене звезде, фудбалер средине терена, за пријатеље само Дуца или Јованча, другу сезону је члан нашег најтрофејнијег клуба и има статус поузданог играча, од стране навијача и саиграча. Момак са београдског Црвеног крста, на фудбалску сцену закорачио је у Макишу, као члан БПИ Славије, оставио је трага и у Шумадији из Јагњила, Земуну, Борцу из Чачка,а посебно у Војводини где је запао за око тренеру Владану Милојевићу и спортском директору Митру Мркели. И с њим ћемо попричати о актуелном тренутку нашег представника у Лиги шампиона, репрезентације, домаћег и европског фубала, као и о наредним ривалима Звезде, од Мачве до Бајерна. 

Емисија `Време спорта и разоноде` бележи и бројне занимљивости из света који нас окружује, које оплемењују душу, без обзира да ли се ради о спорту, уметности, култури или некој од бројних туристичко-привредних манифестација. Данас скрећемо пажњу, поред осталог, на конференцију `Безбедност деце на интернету`, у организацији и презентацији Катарине Јонев, биће одржана у среду у великој сали Привредне коморе Србије. На трећем Отвореном првенству Словеније у инклузивном и ветеранском џудо спорту, представници нашег Џудо савеза освојили су четири одличја, о чему нам прича Сајонела Крга. На Светском јуниорском купу одржаном у Тренчину, у Словачкој, фино представљање српског бадминтона, најуспешнији је био Сергеј Лукић који се кући вратио с медаљом.

Представа `Ливада пуна таме` имала је праизведбу 13. новембра на сцени `Раша Плаовић` Народног позоришта у Београду, чућемо утиске редитељке Јоване Томић и ауторке текста Милене Марковић. `Роман о пијанствима`- назив је новог остварења познатог ствараоца писане речи Игора Маројевића. У Позоришту на Теразијама од недавно је представа `Inside Out- Женска сеанса с певањем`, о томе од редитељке Ане Григоровић. Недавно је представљено треће и обновљено издање најновије књиге Зорана Модлија `Пилотска књига- Водич кроз основну школу летења`.

У Суботици се од 20. новембра одржава међународни позоришни фестивал `Desire Central Station`. Двадесет пети Фестивал ауторског филма биће отворен наредног петка, 22. новембра. Удружење `ЗЕЦ`, односно `Звездарски еколошки центар`, сутра организује Фестивал креативне рециклаже у Установи културе `Вук`. Сутра се у Панчеву одржава `Lady Wind` фестивал, посебан по много чему. Милош Шобајић у Модерној галерији у Ваљеву представио је своја дела стара и по пола века. Кинолошки савез Србије и Београдски сајам сутра организују Међународну изложбу паса свих раса-CACIB.

Удружење грађана `Традиционално војвођански` наредног викенда у Чуругу организује манифестацију под називом `Диснотор за гурмане`. У селу Адорјан код Кањиже 23. новембра биће одржан Фестивал хурке и кобасице. У гурмански кутак, наравно, уклапа се и наш стални сарадник, витез кулинарства, академик гастрономије и човек из Гинисове књиге рекорда Милијан Стојанић, с новим предлогом јеловника за недељни ручак. Удружење жена `Вредне руке Ковина` у овом банатском месту сутра организује традиционалну `Сармијаду`. 

Посебно активни, када је у питању култура, јесу посленици из Зрењанина, најављујемо чак три поставке које су доступне јавности у граду на Бегеју. У салону Савремене галерије у понедељак ће бити отворена самостална изложба Ивана Грубанова под називом `Зли сликар`. Синоћ је отворена изложба `Сто година од доласка првих колониста у Банат`, у Народном музеју Зрењанина. Најзад, у Културном центру, у склопу програма обележавања годишњице ослобођења у Првом светском рату, вечерас ће бити отворена сликарска целина, изложба Марка Пантелића `Наива на стаклу`. У Београду, у Малој галерији УЛУПУДС-а отворена је заједничка изложба троје дизајнера, који као заједничку тачку имају- кожу као уметничку инспирацију. Говорићемо и о Светској лиги у ватерполу, наравно с нагласком на учешће репрезентације Србије, док ће нам о синоћњем дербију одбојкашке лиге између Црвене звезде и Радничког говорити наш гост у студију Вук Милутиновић, блокер крагујевачког клуба. Раднички је убедљиво савладао на Бањици београдске црвено-беле у три сета и тако, шестом победом у шампионату Србије, остао у врху табеле.

Најављујемо и заједничко отварање две изложбе у музеју савремене уметности Војводине. Из Културног центра `Град` препоручују нашим слушаоцима изложбу `Детаљи једног болничког живота` и хуманитарни `Тата Мики пројекат`. Промоција издања `33 оригиналне композиције`, у луксузном паковању и изузетног дизајна композитора и извођача Ненада Василића одржаће се у уторак у простору `Leila Records`. Удружење италијанских индустријалаца `Конфиндустрија Србија` је јуче, организовањем посете српских ђака италијанским компанијама у Шапцу и Владимирцима, обележило `Дан отворених врата италијанске привреде` и `Национални дан малих и средњих предузећа`.

Припремили смо, као и сваке суботе, награде за наше редовне слушаоце, захваљујући дугогодишњим пријатељима и сарадницима, међу којима су Дом омладине Београда, `Академија 28` и Опера и Театар `Мадленијанум`. Биће речи и о учешћу наше фудбалске репрезентације у квалификацијама за Европско првенство, сутра Србију очекује озбиљан ривал, водећа на табели селекција Украјине. Осврнућемо се и на завршни Мастерс у тенису у Лондону, неће изостати ни друге актуелности и занимљивости из света спорта, културе, јавног и уметничког живота.

 

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић.

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво