Доживети стоту

Како и колико заједница брине о старијој популацији у Финској? Геријатрија је у тој земљи важна грана здравствено-социјалног система у збрињавању људи трећег доба.

У скандинавским државама, и у Финској, превенција је кључни део јавног здравља које на старост гледа као на животну фазу у којој људи треба да остану покретни, активни и ментално очувани. Реч је, заправо, о развијању система одрживог старења - каже др Димитрије Јаковљевић, који већ четврт века ради као геријатар у Хелсинкију. Тврди да је у Финској све више стогодишњака који сами брину о себи.

А да ли и зашто породица носи највећи терет у бризи о оболелом или старијем члану? Да ли је свако од нас потенцијални неговатељ блиског рођака или се већ стара о родитељу, супругу или болесном детету? Колико могу да помогну здрвствени и социјални систем?Одговоре ћемо потражити од проф. др Бојане Матејић и  проф. др Босиљке Ђикановић са Медицинског факултета у Београду.  

Рубрику за културу смо резервисали за роман  Братислава Милановића „Повратак". То је завршни део трилогије „Искупљење" која је недавно представљена у крагујевачкој Народној библиотеци „Вук Караџић".

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 9:05.

Насловна страница - Димитрије Јаковљевић и Марина Стојадиновић













Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво