Забавник

Чувени шкотски овчар Леси, пас из романа, телевизијских серија и филмова толико је постао део наших одрастања и живота да чим на улици видите шкотског овчара помислите: "Види, Леси".

Иако је њихова популарност у сталном порасту још од друге половине деветнаестог века, прави бум ова раса доживела је после објављивања романа Ерика Најта 1940. ''Леси се враћа кући'' који је убрзо постао бестселер. Три године касније снимљен је филм "Леси се враћа кући", а након њега још 10 филмова, тв серија са преко 300 епизода и радио сериал који је трајао четири године...

Недељно послеподне је пријатно време за читање. Извалите се на кауч- и уживате. А да ли сте се икада запитали која је највећа књига на свету?

Краљ Миндон од Бурме, како се некада звао Мијанмар, желео је иза себе да остави нешто корисно будућим нараштајима. Пошто је и сам био велики љубитељ књига, сматрао је да је књижевност један од највреднијих елемената друштва, тако да је и одлучио: иза себе ће оставити књигу. Није желео да остави било какву стару књигу, већ је одлучио да направи највећу књигу на свету. Не само највећу, већ и књигу која ће трајати 5.000 година. Пошто папир толико не би могао да издржи, краљ се досетио: године 1860. почео је да гради Мандалеј, тада главни град Бурме, а у граду и највећу књигу на свету која још увек стоји у подножју Мандалеј Брда...

Данас смо у Забавникову музичку кутијицу спаковали неке италијанске песме које су биле популарне у читавом свету. Почињемо са чувеним хитом Тотоа Кутуња ''L' italiano", мада смо од њега слушали и „Insieme", „La Mia Musica" и друге, али је ипак најпознатији по овој песми. Скоро да нема човека који не зна почетак рефрена, а такође је незаобилазна на курсевима италијанског језока. Песма је настала 1983. године!

Уредник и водитељ Милена Шишкин.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво