Читај ми!

реприза

Сестра Розета Тарп

Сестра Розета Тарп је била кума рокенрола, његова мајка, сестра, она на коју су се сви музичари из раног период рокенрола угледали - Чак Бери, Елвис Присли, Џери Ли Луис, Карл Перкинс, Литл Ричард... и коју су њихови наследници заборавили. На свом путу од госпела, преко Р&Б-ја до рокенрола постала је мегазвезда и до данашњих дана остала један од најбољих извођача на електричној гитари с посебном техником окидања жица. Од њеног чувеног наступа на манчестерској железничкој станици 1964, у њене настављаче убрајају се мајстори гитаре Ерик Клептон, Џеф Бек и Кит Ричардс. Боб Дилан је често говорио како су многи узимали гитару у руке само да би личили на њу.

Сестра Розета Тарп је направила мост између духовне и световне музике, спајала их је и раздвајала тако да обе увек буду на добитку, а публика највише, било да је слуша у цркви или на концертима. У Кућу славних блузера примљена је 2007, наредне године указом гувернера Пенсилваније, 11. јануар установљен је у тој америчкој држави као Дан Розете Тарп, а на пријем у Кућу славних рокенрола и његов део коме припадају они са раним утицајем на овај музички правац, њено име чекало је до 2018. године.

- Певала би док се не бисте расплакали, а онда би даље певала све док не бисте почели да играте од среће. Одржала је цркву живом и свеци су се радовали томе - ове речи уклесане су у надгробну плочу испод које Розета Тарп почива од 1973. године. Додало их је новије време. Њено гробно место, упркос свем значају који је за живота остварила, дуго је остало необележено.

Розета Тарп је била далеко испред свог времена, и у музици и у начину на који је живела своју популарност. Шокирала је публику својим приватним животом, одушевљавала обожаваоце јединственим наступима, маестрално је свирала електричну гитару у времену кад се то од једне жене, у најмању руку, није очекивало, и упркос оштрој расној сегрегацији, успела да пробије многе баријере и постане богата, славна и углавном - заборављена.

Данас, она је наша гошћа из прошлости - Сестра Розета Тарп.

Аутор и уредник - Мирјана Блажић

Музички уредник - Радмила Дујаковић

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво