Недељом за село

Ратари ових дана гледају у небо у очекивању кише, како би завршили најважнији јесењи посао-сетву пшенице. У Бачкој и Срему радови у њивама се приводе крају, док је у Јужном Банату, због недостатка влаге у земљишту, сетва за сада одложена. У централним и јужним деловима Србије сетва још није ни почела. Стручњаци поручују да због пробијања оптималних рокова треба повећати сетвену норму.

Пољопривредници и ове јесени масовно пале жетвене остатке како би убрзали припреме за сетву, мада је то законом забрањено. Пре неколико дана у покушају да одбрани своју њиву од пожара, један човек у околини Вршца је страдао. Стручњаци упозоравају да се паљењем стрништа уништава квалитет пољопривредног земљишта, а тиме и будућност потомака.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић каже да се спрема закон о регулисању тржишта пољопривредних производа, као и листа откупљивача. Поред тога, новим законима из области пољопривреде биће регулисан статус професионалних пољопривредника.

Светски тренд је да се пољопривреда све више орјентише на органску и биодинамичку производњу, усмерену на очување природе. Да би таква производња код нас била исплативија, неопходна је већа помоћ државе, као и едукација потрошача.

Млекара Наша Златка, у власништу општине Чајетина, настала је са циљем да помогне малим произвођачима млека са Златибора. У тој млекари производи се неколико врста сирева, као и чувени златиборски кајмак. О томе зашто су ти производи тражени разговарали смо са руководиоцем млекаре Разуменком Лучић.

Уредник и водитељ Даворка Тешић. 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво