Којекуда

Слушаћете причу о једном од најстрашнијих догађаја из Другог светског рата. Песникиња је из душе записала стихове: „Било је то у једној земљи сељака, на брдовитом Балкану“... Тог 21. октобра 1941. од 7 ујутру до 2 после подне, крагујевачким Шумарицама је непрестано одјекивала рафална паљба... и онда је све утихнуло. Квота од 2300 стрељаних, према процени мајора Кенига, била је испуњена.

Немачки окупатор је, у знак одмазде због погибије десет и рањавања 26 немачких војника у обрачуну са партизанима, тих октобарских дана, стрељао око 3.000 становника Крагујевца и околних места, међу којима и 300 ученика средњих школа и шегрта и 15 дечака - уличних чистача обуће.

Крагујевачки октобар - тако се сада зове и Спомен парк посвећен недужно стрељаним. Били су то, углавном, мушкарци - одрасли, младићи, али и дечаци, најмлађи је имао 12 година.

О узроцима, разлозима и тачном броју жртава стрељања у Шумарицама постоје различите процене, подаци и спорења. Оно око чега спора нема и не може да буде јесу људи. У документацији Спомен-музеја "21. октобар" чува се успомена на 2794 жртве - именом и презименом.

Грађа којом музеј располаже и која се и даље прикупља и допуњава, довољна је да осигура да име ниједног од стрељаних не падне у заборав. То није толико важно због укупног броја жртава, колико због сваке од жртава понаособ.

Причу о Крагујевачком октобру забележиле Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић.

Аутор фотографије са насловне стране: Nevena Dugalić - Сопствено дело,commons.wikimedia.org

 

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се