Доживети стоту

Савез пензионера Србије и Удружење синдиката пензионера још једном су затражили да се врати новац узет смањењем пензија 2014. године. Захтевају и бољу социјалну и здравствену заштиту најстаријим житељима у нашој земљи. А на недавној Деветој регионалној конференцији синдиката пензионера потписали су и Декларацију о сарадњи са колегама из Италије. О захтевима и плановима српских и италијанских пензионера биће речи у првим минутима емисије.

Служба кућне неге Центра за социјални рад у Старој Пазови брине о 80 старијих особа у граду и селу. Њихових 20 геронтодомаћица,  по позиву, стиже у многе куће старијих житеља. Ова услуга је драгоцена људима у познијим годинама и захтеви за њом  су све већи. О предностима  помоћи у кући у односу на одлазак у дом говориће, руководилац  Службе кућне неге Центра за социјални рад у Старој Пазови, Мирјана Соколовић.

А старији и особе са инвалидитетом у Старој Пазови  имају велику подршку  од  Удружења "Феникс". Већ четврт века се окупљају кроз  књижевно и уметничко стваралаштво. Једна од оснивача  и председница удружења Јелица Деспот, иако дане проводи у колицима, веома је активна и тврди да живот увек има смисла.

Минуте за здравље смо резервисали за хроничну опструктивну болест плућа. Реч је о обољењу које карактерише хронична упала дисајних путева  и у 90 одсто случајева погађа пушаче. Како се болест  дијагностикује, а како се  лечи,  сазнаћемо више од проф. др Ивана Копитовића из Института за плућне болести Војводине.  

А да за  уметност никад није касно, потврдиће бивши машиновођа,  сликар  Зоран Милошевић из Баточине. Срели смо га на Ликовној колонији 12. Олимпијаде трећег доба у Врњачкој Бањи где је иконописао лик архиђакона Стефана.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 9:05.

Насловна страница - Мирјана Соколовић и Милорад Бата Миловановић

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво